Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Z programu Zelená úsporám schváleno prvních 107 žádostí

4. 9. 2009

Rada Státního fondu životního prostředí (SFŽP) dnes schválila 107 žádostí z programu Zelená úsporám určeného ke snížení energetické náročnosti bydlení. Rozděleno bylo prvních zhruba 14 milionů korun z celkové částky 25 miliard korun, kterou stát získal z prodeje emisních povolenek Japonsku. ČTK to dnes po jednání rady řekla náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková. V pondělí přitom fond evidoval 303 podaných žádostí.


Žádosti o dotaci ještě musí podepsat ministr životního prostředí Ladislav Miko. Podmínky přidělení dotací z programu Zelená úsporám byly mimo jiné z důvodu malého zájmu veřejnosti dvakrát upraveny, naposledy 17. srpna. Dotace jsou nyní poskytovány i na pouze jedno zateplovací opatření a z programu již nejsou vyloučeny panelové domy. Žadatelé mohou nově počítat s dotací 20.000 korun na počáteční projektovou dokumentaci, a to až do vyčerpání 50 milionů korun, které pro tento účel fond vyčlenil.

Pokud občané nebudou mít do tří let zájem o program, který nyní stát prostřednictvím fondu nabízí, vrátí se nevyčerpané peníze zpět Japonsku, od nějž Česko prostředky za emisní kredity získalo.

O dotace lze žádat od konce dubna na krajských pracovištích SFŽP. Lidé se k penězům dostanou i prostřednictvím poboček tuzemských bank, které nabízejí i spolufinancování.

Program Zelená úsporám poskytuje dotace zaměřené na zateplování domácností, výstavbu takzvaných pasivních domů a instalaci obnovitelných zdrojů energie pro vytápění.

Ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

autor:ČTK



Rubriky článků