Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průmyslová výroba klesla o 12,2 pct, stavební vzrostla o 0,1 pct

11. 8. 2009

Průmyslová výroba v Česku letos v červnu meziročně klesla o 12,2 procenta po květnovém poklesu o 22 procent. K poklesu průmyslu nejvíce přispěla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Stavební produkce ve stálých cenách se meziročně zvýšila o 0,1 procenta, když v květnu klesla o 2,1 procenta. Pokračoval pokles v pozemním stavitelství a růst u inženýrských staveb. Oznámil to dnes Český statistický úřad.


Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová produkce klesla o 14,3 procenta. "Červen 2009 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více. Po očištění od sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla průmyslová produkce meziměsíčně vyšší o 2,9 procenta," uvedl ČSÚ.

Český průmysl už podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky mohl skutečně nalézt dno a začíná se zvedat. Tak silný meziměsíční nárůst byl zaznamenán naposledy na počátku roku 2007, připomněl. Analytik ČSOB Petr Dufek označil celkový výsledek průmyslu v podmínkách současné recese za mírně pozitivní. "Je to po více než půlroce první číslo, které naznačuje obrat či alespoň stabilizaci," uvedl.

Na optimismus je ale podle ekonomů ještě brzy. V průmyslu stále roste nezaměstnanost a nyní v něm pracuje o 13 procent lidí méně než loni. Domácí objednávky jsou slabé. Celoroční pokles průmyslu analytici stále odhadují dvouciferný. "Už červencová čísla negativně ovlivní nižší počet pracovních dnů, což se zřejmě projeví opětovným prohloubením poklesu výroby," odhadl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Vzpruha tuzemskému průmyslu může zřejmě přicházet jen ze zahraničí. "Pokud bude pokračovat oživení v eurozóně, český průmysl by mohl ve druhé polovině roku pokračovat v meziměsíčním zlepšování," dodal Brožka. "Zdá se, že hlavní impulz oživení výroby přichází a bude přicházet ze zahraničí," přidal se Rožumberský.

Stavební produkce v červnu po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla o 0,9 procenta. Stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o procento. Stavebnictví je na tom nyní lépe než průmysl, ale výhled má naopak horší. "Průmysl se rychle rozjede, jakmile vzroste poptávka v zahraničí. Stavebnictví bude přidušeno problémy veřejných financí. Stát se žene do rekordního zadlužení a na veřejné stavby zbude málo peněz," upozornila analytička firmy Next Finance Markéta Šichtařová. "Velkým rizikem pro stavebnictví zůstávají škrty ve státních zakázkách," souhlasil analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

Červnový mírný růst stavební výroby zpochybňují podnikatelé ve stavebnictví. "Červnové statistiky skutečnou situaci firem nevystihují," řekl ve vysílání Rádia Česko prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. "Je třeba si uvědomit, že statistika nyní sleduje jen firmy s 50 a více pracovníky. Jenže těch je ve stavebnictví z celkového počtu cca 2400 firem pouze třetina - přesně 736," dodal.

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla kromě výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků také produkce strojů a zařízení, výroba základních kovů, slévárenství a výroba motorových vozidel. Průmyslová produkce naopak rostla u potravinářských výrobků a ostatních dopravních prostředků a zařízení.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně snížily o 14,2 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků klesly v běžných cenách o 11,1 procenta a jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 49,6 procenta.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 13 procent, z toho zakázky ze zahraničí se snížily o 8,3 procenta. K celkovému meziročnímu poklesu nových zakázek nejvíce přispěla výroba základních kovů, slévárenství, produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Nové zakázky rostly ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení a výrobě základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se letos v červnu meziročně snížil o 13,1 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 2,4 procenta na 23.621 Kč.

Ve stavebnictví průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v červnu meziročně stoupl o 1,1 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda zaměstnanců ve stavebnictví meziročně vzrostla o 3,5 procenta na 26.757 Kč.

Průmyslová produkce podle údajů zveřejněných Eurostatem letos v květnu ve 27 zemích Evropské unie meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 15,9 procenta. Stavební produkce podle Eurostatu ve stejném měsíci se meziročně snížila po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 9,6 procenta. Pozemní stavitelství sestoupilo o 11,5 procenta a inženýrské o 1,7 procenta.

V celém druhém čtvrtletí klesla průmyslová produkce v Česku meziročně o 18,8 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly letos ve druhém čtvrtletí meziročně nižší o 20,3 procenta a tržby z přímého vývozu průmyslových podniků meziročně klesly v běžných cenách o 19,5 procenta.

Stavební produkce ve druhém letošním čtvrtletí ve stálých cenách zůstala na úrovni minulého roku. Výroba v inženýrském stavitelství meziročně stoupla o 21,9 procenta a v pozemním stavitelství klesla o 8,5 procenta.

autor:ČTK



Rubriky článků