Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Developerské firmy se dál předhání ve slevách na byty

2. 8. 2009

Poptávka po nových bytech se stále ani zdaleka nepřibližuje úrovni z minulých let. Realitní firmy se tak nadále snaží rozhýbat zájem kupujících a současně pokořit konkurenci nejrůznějšími slevami a bonusy. Vyplývá to ze zjištění ČTK mezi developerskými firmami.


Například Central Group vyhlásil na léto plošné slevy na všechny byty a domy ve výši deseti procent. Slevy Finepu u některých bytů nabízených do pátku v akční nabídce přesáhly dva miliony korun. Společnost Ekospol zase nabízí v některých projektech slevu přesahující 600.000 korun. Zároveň přesvědčuje, že když kupující najde v Praze srovnatelný byt za nižší cenu, cenu dorovná a ještě mu navrch sleví dalších 50.000 korun. Skanska Reality zase láká na poukázku na vybavení bytu v hodnotě 30.000 korun pro každého, kdo si u ní už koupil byt a sežene firmě dalšího kupce.

 

Ilustrační foto

 

Vyhlášené slevy se ale v mnoha případech netýkají všech bytů, v řadě případů jsou nabídky omezené časově nebo také druhem obchodu. Například desetiprocentní slevu společnosti Central Group dostane kupující v případě rozestavěných bytů jen tehdy, když cenu uhradí z vlastních zdrojů do 30 dnů od podpisu smlouvy.

"I když vysoká porodnost i zvýšené počty uzavíraných sňatků jako další faktory poptávky po vlastním bydlení dále přetrvávaly, indikátor důvěry spotřebitelů v budoucnost publikovaný Českým statistickým úřadem se začal zejména ve druhé polovině roku 2008 výrazně propadat," řekla ČTK k důvodům poklesu poptávky po bytech Drahomíra Dubská z ČSÚ. Horší dostupnost hypoték tuto situaci prý dále zvýraznila.

V posledních letech se podle expertky z ČSÚ vyskytla v Česku dvě období, kdy neměl růst cen bytů daleko k takzvané cenové bublině. První výrazný růst kupních cen, tedy nejen těch z inzerátů, se uskutečnil před vstupem do EU v letech 2002-2003. V každém z těchto roků vzrostly ceny bydlení o více než pětinu. Druhé období cenového boomu lze vymezit roky 2007 a 2008. V roce 2007 byty zdražily téměř o třetinu, o rok později to bylo kolem 18 procent. Motorem růstu cen v druhém období byla konjunktura hospodářství a optimismus domácností směrem do budoucnosti.

Aktuální čísla o kupních cenách za letošní rok zatím ČSÚ nemá. Ale už i jeho údaje o nabídkových cenách hovoří o jejich poklesu za druhé čtvrtletí o 5,5 procenta.

autor:ČTK



Rubriky článků