Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Ceny domů v USA poprvé za tři roky stouply

28. 7. 2009

Ceny rodinných domů ve Spojených státech v květnu zaznamenaly první meziměsíční nárůst za téměř tři roky. Ukázal to dnes podle agentury Reuters index Standard & Poor's/Case Shiller sledující ceny ve 20 velkoměstských oblastech.


Index se v květnu meziměsíčně zvýšil o půl procenta. Analytici přitom očekávali, že o půl procenta klesne. V meziročním srovnání se index snížil o 17,1 procenta.

"Je to poprvé za 34 měsíců, kdy jsme viděli široký nárůst cen domů," uvedl David Blitzer, který v S&P vede skupinu pověřenou zpracováváním indexu. "To by mohlo být známkou, že se pokles cen domů konečně stabilizuje," dodal. Upozornil však, že příchod trvalého růstu cen domů bude ještě určitou dobu trvat.

Americké ministerstvo obchodu již v pondělí oznámilo, že prodej nových domů ve Spojených státech se v červnu meziměsíčně zvýšil o 11 procent a zaznamenal tak nejprudší nárůst za téměř devět let.

"S čísly ukazujícími posilování prodeje domů a stabilizaci jejich cen získáváme více důkazů, že trh s bydlením možná dosáhl dna," uvedl analytik Gary Thayer ze společnosti Wells Fargo Advisors.

Americký trh bydlení je jádrem nynější recese největší ekonomiky světa a krize na něm se vyvíjí již od počátku roku 2007. Krize trhu bydlení vedla předloni k hypoteční krizi, která postupně přerostla ve finanční krizi globálních rozměrů a ve svém důsledku vedla k útlumu a recesi ve většině ekonomik světa.

Ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

autor:ČTK



Rubriky článků