Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Prodej starších domů v USA v červnu vzrostl o 3,6 procenta

26. 7. 2009

Jde o třetí měsíční růst v řadě a tempo růstu překonalo odhady analytiků. Krize se v loňském roce přes trhy hypoték přenesla na celý finanční systém a zasahuje v konečném důsledku i světovou ekonomiku. Podle ekonomů i představitelů centrální banky bude rychlost oživení ekonomiky i finančního systému závislá právě na tom, jak rychle se vzpamatuje trh bydlení.Prodej starších domů ve Spojených státech v červnu rostl tempem 3,6 procenta a v přepočtu na celý rok se prodalo 4,89 milionu domů. Oznámila to dnes Národní asociace realitních kanceláří.


Statistika naznačuje, že trh bydlení prochází oživením na většině území Spojených států. V květnu činil celoroční prodej po zpřesnění 4,72 milionu domů, předběžná data hovořila o prodeji 4,84 milionu domů.

Červnová hodnota je nejvyšší od loňského října. Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že v ročním přepočtu se prodá 4,84 milionu domů. Roční přepočet znamená, že pokud by se domy prodávaly stejným tempem jako v červnu, za celý rok by se jich prodalo 4,84 milionu.

Střední prodejní cena se snížila na 181.800 dolarů (asi 3,27 milionu Kč). Proti loňskému červnu, kdy střední prodejní cena činila 215.000 dolarů, je to pokles o 15,4 procenta. V květnu ale byla ještě nižší a dosahovala jen 174.700 dolarů.

autor: ČTK



Rubriky článků