Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Výrobci střešní krytiny Tondach ČR loni klesly tržby i zisk

23. 7. 2009

Společnosti Tondach ČR, přednímu tuzemskému výrobci střešní krytiny a zdících materiálů, loni klesly tržby o 14 procent na 1,71 miliardy korun. Zisk klesl o 131 procent na 183 milionu korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti zveřejněné v Obchodním rejstříku.


Po úspěšném roce 2007 z hlediska prodejů by bylo velmi obtížné předloňská čísla zopakovat, přestože teplé zimní počasí prodej začátkem roku 2008 téměř nezastavilo a v prvním čtvrtletí společnost stěží pokrývala poptávku. "V polovině roku došlo k nečekanému prudkému posílení kurzu koruny, což se odrazilo v poklesu tržeb z exportu a proti tomu vzrostl tlak zahraničního dovozu. V závěru roku pak došlo k výraznějšímu útlumu poptávky, poklesu průměrných cen a začínalo se projevovat celosvětové zpomalení ekonomik," napsalo vedení firmy ve výroční zprávě.

Společnosti loni klesly tržby z prodeje střešních tašek na tradičních exportních trzích v Polsku, Německu a na Slovensku, ale také v tuzemsku. "Vývoj z předchozího roku, kdy se nám výpadky exportních trhů podařilo nahradit zvýšený prodejem na domácím trhu, se bohužel nezopakoval. Prodej krytiny v ČR meziročně poklesl v tržbách o 3,4 procenta," napsalo vedení ve zprávě.

Hranická společnost měla na konci loňského roku celková aktiva 2,46 miliardy korun, její vlastní kapitál obnášel 846 milionů korun a cizí zdroje 1,59 miliardy korun. V roce předcházejícím cizí zdroje firmy činily 1,07 miliardy korun.

Tondach ČR má pět výrobních závodů, které sídlí v Hranicích, Šlapanicích, Jirčanech, Stodu a Blížejově. Firma zaměstnávala na konci loňského roku 671 lidí. Společnost Tondach ČR s.r.o. patří do rakouského koncernu Tondach Gleinstätten AG.

Ilustrační foto - Tondach taška Stodo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

autor:ČTK



Rubriky článků