Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Investice do komerčních realit v Evropě se propadly, v druhé polovině roku lze očekávat nárůst

16. 7. 2009

Na evropské úrovni se podle odborníků Jones Lang LaSalle začne trh dostávat z nejhoršího. "Věříme, že evropský trh již dosáhl svého dna, co se týká objemů transakcí, a vzhledem ke zvýšenému zájmu investorů můžeme v druhé polovině tohoto roku očekávat nárůst v objemech," sdělil vedoucí evropského oddělení kapitálových trhů Jones Lang LaSalle Tony Horrell. V Evropě ale podle něj kvůli omezenému bankovnímu financování dominují trhu hráči s vlastním kapitálem.


Investice do kancelářských budov, obchodních center, hotelů a skladů se za letošní první pololetí propadly v Evropě proti posledním šesti měsícům roku 2008 o 42 procent na 24 miliard eur (asi 622 miliard korun). V tiskové zprávě to dnes oznámila mezinárodní poradenská společnost Jones Lang LaSalle.

V Česku za stejné období podle už dříve zveřejněných údajů poradenské společnosti CB Richard Ellis investice poklesly ještě výrazněji. Činily 73,1 milionu eur (kolem 1,9 miliardy korun), což je proti minulému pololetí propad o 87 procent.

"Trh komerčních realit v České republice v současné chvíli zažívá extrémně nízkou aktivitu, kterou zapříčinila světová ekonomická krize," uvedl vedoucí investičního oddělení v CB Richard Ellis Stuart Bloomfield. Investoři a prodávající mají prý nadále rozdílné představy o cenách, banky navíc půjčují na nákupy nemovitostí jen velmi obezřetně.

Ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

autor: ČTK

 



Rubriky článků