Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průmyslová výroba v květnu klesla o 22 pct, stavební o 2,1 pct

13. 7. 2009

Průmyslová výroba v tuzemsku letos v květnu meziročně klesla o 22 procent po dubnovém sestupu o 22,1 procenta. K poklesu nejvíce přispěla výroba strojů a zařízení. Stavební produkce se v květnu ve stálých cenách meziročně snížila o 2,1 procenta, v dubnu přitom stavební výroba stejným tempem rostla. Oznámil to dnes Český statistický úřad.



K meziročnímu poklesu průmyslu podle statistiků nejvíce přispěla kromě výroby strojů a zařízení také produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Největší pokles nastal ve výrobě základních kovů a ve slévárenství. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová produkce klesla meziročně o 20,1 procenta. Květen 2009 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně. Proti dubnu po očištění od sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla průmyslová produkce nižší o 2,1 procenta.

"Souhrnně se dá říci: v průmyslu nic nového - průmysl se stále potácí na dně, které dosáhl jíž v lednu, a na obzoru není žádná známka zlepšování situace," uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Výrazně exportně orientované české ekonomice tak nepomohou podle analytika Citco-finanční trhy Tomáše Volfa kroky domácích institucí, ale pouze oživení u zahraničních partnerů. "Jakmile se tedy vzpamatuje Evropa v čele s naším největším partnerem Německem, můžeme i my doufat ve zlepšení," dodal.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně snížily o 23,4 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků klesly v běžných cenách o 23,9 procenta a jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 47,4 procenta.

České podniky navíc podle partnera v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PricewaterhouseCoopers ČR Petra Smutného stále trápí druhotná platební neschopnost, tedy situace, kdy firma není schopna platit své dluhy, protože nedostala zaplaceno od svých odběratelů. "Tento problém bude nadále přetrvávat," upozornil.

Stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla v květnu meziměsíčně nižší o 4,1 procenta. Podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství a růst inženýrského stavitelství.

Výsledek stavební výroby podle analytika ČSOB Petra Dufka nemění nic na dosavadním obrázku tohoto odvětví. "Roste inženýrská výstavba, zatímco pozemní stavitelství prochází stále citelným propadem. Recese ekonomiky se tak i nadále promítá v nižším zájmu o komerční nemovitosti a útlumem předchozího boomu prochází i bytová výstavba. Jediné co roste, je výstavba infrastruktury," uvedl. Pokud se podaří podle Dufka udržet příliv peněz do infrastruktury, bude drsných dopadů recese ušetřena alespoň tato část stavební výroby

Hodnota nových průmyslových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 27,8 procenta, z toho zakázek ze zahraničí o 27 procent. K meziročnímu poklesu nových zakázek celkem nejvíce přispěla výroba strojů a zařízení, produkce základních kovů, hutní zpracování kovů, slévárenství a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Nové zakázky rostly pouze ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, a to o 15,4 procenta.

Průměrný evidenční počet pracovníků v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci se v květnu meziročně snížil o 12,5 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 1,9 procenta na 23.612 korun.

Ve stavebnictví průměrný evidenční počet pracovníků v podnicích s 50 a více zaměstnanci v květnu meziročně stoupl o 0,8 procenta; průměrná měsíční nominální mzda meziročně klesla o 1,4 procenta na 26.276 korun.

Průmyslová produkce podle údajů zveřejněných Eurostatem v letošním dubnu ve 27 zemích EU meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 19,4 procenta. Stavební produkce podle Eurostatu ve stejném měsíci klesla po očištění o 5,1 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 7,1 procenta a inženýrské naopak vzrostlo o 3,9 procenta.

 

autor:ČTK



Rubriky článků