Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

ČR loni vedla 5500 majetkových sporů, měla jmění za 20,3 miliardy

3. 7. 2009

Česká republika vedla v minulém roce přes 5500 soudních sporů o majetek. Ke konci loňského roku vlastnil stát jmění ve výši téměř 20,3 miliard korun, což je zhruba o sto milionů více než v roce předchozím. Nejčastěji ho zdědí nebo mu propadne v trestním řízení, sdělila ČTK mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jana Rennerová.


Mezi nejvýznamnější pře, kterých se úřad v roce 2008 zúčastnil, patří podle výroční zprávy zveřejněné na webu organizace například dlouholetý spor státu a církve o katedrálu svatého Víta v Praze, arbitráž se společností Diag Human o miliardové odškodné za zmařený obchod s krevní plazmou, soudní jednání mezi Československou obchodní bankou a Fondem národního majetku ohledně dluhů bývalého státního podniku Zetor nebo pře o rodové šlechtické majetky.

Ilustrační foto

Spor o nejznámější český chrám byl v dubnu loňského roku pravomocně rozhodnut ve prospěch státu. Církev se však následně obrátila na Nejvyšší soud a po pro ní nepříznivém letošním rozhodnutí i na Ústavní soud. Arbitráž v prvním kole vyhrála firma Diag Human, přezkumná arbitráž se zatím nekonala. Spory o rodový majetek vedl i letos stát například s dědičkou posledního šlechtického majitele Adolfa Schwarzenberga Alžbětou Pezoldovou či s nedávno zesnulým Františkem Oldřichem Kinským.

Jmění České republiky se sestává především z nemovitostí. Stát vlastnil k poslednímu prosinci 2008 nemovitý majetek v hodnotě kolem 17,8 miliardy korun. Jednalo se o 3750 budov či bytů a 171.300 pozemků. Zvláštní kategorii pak tvoří kulturní památky. V rámci této skupiny úřad spravoval 106 staveb a 310 pozemků.

"Za nejzajímavější agendu v roce 2008 lze považovat majetek na hraničních přechodech," uvedla Rennerová. Úřad podle ní loni spravoval 64 silničních hraničních přechodů v hodnotě 3,5 miliardy. Stát již převedl 31 z nich na kraje a obce, dalších 13 na ně v současnosti převádí. Pět přechodů převzala policie.

Stát vlastní také majetek zajištěný z trestné činnosti. Z výroční zprávy úřadu vyplývá, že se jeho hodnota loni pohybovala kolem 420 milionů korun. Převážně se jedná o movité jmění.

autor:ČTK



Rubriky článků