Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Do protipovodňových opatření proudí miliardy, stále to nestačí

28. 6. 2009

V Česku se dosud na protipovodňová opatření vydaly miliardy korun. Další desítky miliard budou ještě potřeba v příštích letech. Na mnoha místech jsou opatření stále nedostatečná, řadě míst zcela chybí. Dle studií ministerstva zemědělství by bylo zapotřebí do roku 2021 investovat zhruba 50 miliard korun.


Podle zprávy ministerstva zemědělství z roku 2007 vynaložil stát po nejničivější povodni ze srpna 2002 na odstranění škod a protipovodňová opatření za pět let přes 12 miliard korun. Nejvíce, devět miliard korun, na odstranění škod na státním vodohospodářském majetku. Zhruba 3,4 miliardy investoval do protipovodňových opatření, nejvíce v Povodí Moravy (1,23 miliardy korun). Pro další etapu v letech 2007 až 2012 počítá zhruba s deseti miliardami korun.

O tom, že by stát měl dát na protipovodňová opatření v letech 2007 až 2010 zhruba osm až deset miliard korun (tedy dvojnásobek proti původně předpokládaným čtyřem až pěti miliardám), rozhodla vláda v dubnu 2006. V květnu téhož roku pak schválila záměr zřídit při ministerstvu zemědělství protipovodňový fond, ve kterém by se mělo v první fázi soustředit z různých zdrojů 15 miliard korun.Praha Ilustrační foto

Velké sumy vynaložily na stavbu hrází, poldrů či mobilních zábran také obce a města. Po povodních v červenci 1997, které zasáhly především Moravu a východní Čechy, tak učinily například Hradec Králové, Olomouc a Otrokovice. Po povodni v srpnu 2002, která zalila takřka celé Čechy, do protipovodňových opatření nejvíce investovala především Praha, ale například i České Budějovice a Ústí nad Labem. Jenom v Praze byly náklady na ochranu před velkou vodou odhadnuty na asi 3,5 miliardy korun. Část peněz hradí magistrát, zbytek dotuje ministerstvo zemědělství. Jedná se o zhruba 22 kilometrů zábran, z nich je větší část již vybudována.

Letos v dubnu rozhodla vláda, že protipovodňová opatření, která se začala stavět loni, stát podpoří stovkami milionů korun. Nejnákladnějším ze současných projektů je stavba ochrany v pražské čtvrti Zbraslav, do které stát vloží asi 240 milionů, dále například úprava koryta řeky Třebovka, toku Vltavy v Českých Budějovicích, rekonstrukce přelivu přehrady Bystřička na Vsetínsku či stavba hráze na Odře v Ostravě-Hrušově.

Tyto projekty jsou součástí druhé etapy programu Podpora prevence před povodněmi, který začal roku 2007 a skončí v roce 2013. V programu by mělo jít na protipovodňová opatření deset miliard korun. V první etapě programu v letech 2002 až 2007 bylo čerpáno přes čtyři miliardy korun. V letech 2007 až 2012 stát také vydal 5,25 miliardy korun na odbahňování a rekonstrukci rybníků a výstavbu vodních nádrží. V první etapě programu, v letech 2003 až 2007, na tyto účely směřovalo 2,14 miliardy korun.

autor: ČTK



Rubriky článků