Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Provize realitních kanceláří se navzdory krizi spíše nemění

25. 6. 2009

Provize realitních kanceláří se zatím přes útlum trhu s nemovitostmi příliš nemění. Snížení marží obchodníků s nemovitostmi kvůli hospodářské krizi hlásí jen někteří ze zprostředkovatelů. Běžná provize se aktuálně pohybuje kolem tří až pěti procent z ceny nemovitosti. Vyplývá to z dnešního zjištění ČTK mezi realitními společnostmi.


"Tento rok je pro mnoho realitních kanceláří velmi obtížný," řekl realitní specialista společnosti RE/MAX Alfa Jaroslav Jírek. Přesto se však nedomnívá, že by se marže odchýlily od obvyklé úrovně v rozmezí tří až pěti procent.

Odměny realitních kanceláří se pohybují v jednotkách procent ze zrealizovaného obchodu také podle prezidenta Asociace realitních kanceláří ČR (ARK ČR) Jaroslava Novotného. Provize blížící se k hranici deseti procent je už prý spíše neobvyklá. Současně ale není výše odměny realitnímu zprostředkovateli dána předem, ale sjednává se individuálně, dodal šéf asociace.

Některé z realitních kanceláří však již pokles marží na trhu zaznamenaly. "Makléři byli nuceni jít s maržemi podstatně dolů proti minulosti a v mnoha případech dokonce až o 30 procent," řekl ČTK šéf společnosti Hot Reality Plus Radim Koliba. "Nastává situace, kdy není prostor pro 'přestřelené' provize některých 'dobrodruhů' a provize byly s vývojem trhu zkorigovány. Dochází k zásadnímu konkurenčnímu boji a v podstatě se dá říct, že ve velké části případů klienti nyní zaplatí v samotné provizi v podstatě stejnou částku, jakou by zaplatili na nákladech právních a dalších výloh v případě prodeje bez účasti realitní kanceláře," dodal.

Tlačit marže směrem dolů však můžou podle některých názorů především malé firmy. "Obecně lze říci, že ne příliš zkušení makléři, malé firmy provizi snižují. Jejich servis ovšem začíná a končí vystavením inzerátu na jednom specializovaném serveru bez dalších činností vedoucích k získání kvalifikovaného kupce," uvedl Jírek z kanceláře RE/MAX Alfa. Od velkých realitních sítí prý snižování provizí čekat nelze, poroste však prý kvalita jejich servisu.

Sazby za zprostředkování obchodu a služby by se podle odborníků neměly výrazně měnit ani v budoucnosti. "Jsem toho názoru, že výše odměn se nebude v budoucnu výrazně měnit. Tento stav je ustálený všude na světě. Co se bude měnit, je nepochybně kvalita a rozsah poskytovaných služeb. Spotřebitelé jsou a budou náročnější a budou požadovat za své peníze kvalitní a komplexní servis," řekl ČTK prezident ARK ČR.

Přes zpravidla neměnnou výši poplatku realitním obchodníkům jejich představitelé věří, že atraktivita realitních kanceláří pro prodejce i kupující bude růst. V Česku se totiž dosud většina realitních transakcí stále ještě uskutečňuje bez zprostředkovatele.

autor:ČTK



Rubriky článků