Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Výstavba domů v USA v květnu výrazně stoupla

17. 6. 2009

Nově zahájená výstavba domů ve Spojených státech se v květnu zvýšila o 17,2 procenta z dubnového rekordního minima. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu. Dodalo, že nárůst vykázal rovněž počet nově vydaných stavebních povolení.

Stavební firmy v květnu zahájily v přepočtu na celý rok výstavbu 532.000 nových obytných domů po revidovaných 454.000 v předchozím měsíci. Ekonomové přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s mírnějším nárůstem na 490.000 domů.

"Tato zpráva je skutečně velmi povzbudivá," uvedl analytik Zach Pandl ze společnosti Nomura Securities. "Nicméně bych zdůraznil, že aktivita na trhu bydlení zůstává na mimořádně nízké úrovni," dodal.

Počet nově vydaných stavebních povolení pro budoucí projekty se meziměsíčně zvýšil o čtyři procenta na ročně přepočtených 518.000. V meziročním srovnání se však nově zahájená výstavba propadla o 45 procent a počet nových stavebních povolení o 47 procent.

Americké akcie po zveřejnění zprávy mírně posílily. "Je to známka, že se trh bydlení stabilizuje. Zatím však nelze říci, že jsme dosáhli dna," řekl k údajům analytik Gary Thayer z firmy Wells Fargo Advisors.

Americký trh bydlení je jádrem nynější recese největší ekonomiky světa a krize na něm se vyvíjí již od počátku roku 2007. Krize trhu bydlení vedla předloni k hypoteční krizi, která postupně přerostla ve finanční krizi globálních rozměrů a ve svém důsledku vedla k útlumu a recesi ve většině ekonomik světa.

 

autor:ČTK



Rubriky článků