Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavby téměř všech dálnic by mohly být veřejným zájmem

17. 6. 2009

Při stavbě téměř všech dálnic a řady rychlostních komunikací v Česku by se mohlo v krajním případě používat vyvlastnění pozemků. Zákon by mohl celou řadu těchto staveb prohlásit za veřejný zájem. Vyplývá to z pozměňovacích návrhů, které dnes vznesli poslanci ve sněmovně při projednávání zákona o urychlení výstavby rychlostní komunikace R35.


Nejprve poslanec ODS Zdeněk Lhota navrhl, aby se zákon zaměřený na výstavbu R35 rozšířil i o urychlení výstavby dálnice D11 směřující k Hradci Králové. Odvolal se na to, že jde o návrh projednaný i se senátory, krajem a napříč politickým spektrem. Připojila se k němu i poslankyně ČSSD Hana Orgoníková.

Poté vystoupil jeho stranický kolega Jaroslav Plachý a navrhl rozšířit účinnost zákona na stavby dalších komunikací: například dálnice D1, D3 směrující na České Budějovice nebo D8 směřující na sever přes České středohoří.

Plachý také navrhl, aby se urychlující zákon vztahoval i na komunikaci R48 z Ostravy do Frýdku-Místku, R49 z Hulína do Fryštáku ve Zlínském kraji nebo komunikaci R55. "Myslím si, že důvody, které vedly navrhovatele zákona k urychlení jedné rychlostní komunikace, platí i pro ostatní rychlostní komunikace stejně tak jako pro dálnice, které je třeba urychleně dostavět," zdůvodnil svůj návrh.

Jak řekl ČTK, do návrhu nezahrnul dálnici D47 směřující k polským hranicím. Důvodem je, že její stavbu považuje za dostatečně zajištěnou.

Návrh zákona o urychlení výstavby R35 předložili sněmovně poslanci ze všech sněmovních stran. Ta má spojit Liberec přes území Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje s Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku. Sněmovna dnes návrh propustila do závěrečného čtení. Poslanec ODS Karel Sehoř ho naopak navrhl zamítnout.

Schema silnic a dalnic

 

 

 

 

 

 

 

foto zdroj http://www.r35.eu  


autor:ČTK



Rubriky článků