Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průmyslová výroba klesla o 22,1 pct, stavební vzrostla o 2,1 pct

11. 6. 2009

Průmyslová výroba v Česku letos v dubnu meziročně klesla o 22,1 procenta. Pokles se tak prohloubil z březnových revidovaných 12,2 procenta. Stavební výroba naopak poprvé od loňského září vzrostla, v dubnu meziročně o 2,1 procenta. V březnu se revidovaná stavební výroba ve stálých cenách snížila o devět procent. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba strojů a zařízení. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla průmyslová produkce o 19,2 procenta. Meziměsíčně po očištění od sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla průmyslová produkce nižší o 1,4 procenta.


"Krize v tuzemském podnikovém sektoru teprve začíná. Domnívám se, že až v létě nám ukáže svou hloubku. Již nyní však mohu říci, že to nejhorší máme teprve před sebou. Podniky srazily náklady, oživení v obchodě však stále nepřichází," uvedl partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PricewaterhouseCoopers ČR Petr Smutný. Zásadním problémem do budoucna bude podle něj druhotná platební neschopnost.

Podle ředitele odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslava Vomastka není pokles průmyslové výroby tak dramatický, jak by se při porovnání dubnových a březnových dat mohlo zdát, protože se vychází z vysoké srovnávací základny minulého roku.

"Zároveň je nutné se na výsledky podívat v porovnání s bazickým rokem 2005, což nám dává daleko lepší představu o skutečné situaci. Z tohoto srovnání je patrné, že průmysl od podzimu loňského roku, kdy přešel do poklesu, stále velmi úzce osciluje kolem úrovně průměrného měsíce roku 2005. Což by znamenalo, že se pohybujeme kolem pomyslného dna," uvedl Vomastek s poukazem na to, že rok 2005 byl jedním z období, kdy česká ekonomika rostla nejrychleji.

Výsledek je sice mírně lepší než ukazoval předběžný odhad statistického úřadu z konce dubna. Tím se ale podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského ovšem nemění celkový obrázek velice tíživé situace v českém průmyslu. Příznivou zprávu podle něj nepřináší ani údaj o průmyslových tržbách, jejichž pokles byl ještě hlubší než v případě výroby. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se v dubnu meziročně snížily o 23,1 procenta.

Podle Hospodářské komory České republiky je v současnosti hlavním problémem tuzemského průmyslu velký nedostatek zakázek, který nutí podniky k dalšímu snižování výrobních kapacit a zaměstnanosti. "Je povinností vlády udělat maximum proto, aby se objem veřejných zakázek minimálně nesnižoval," uvedl prezident komory Petr Kužel. Dodal, že udržení alespoň stávajícího objemu veřejných zakázek pro příští rok je klíčové a nejlepší možné řešení pro zmírnění důsledků recese a pomoc tuzemským firmám.

Hlavní otázkou podle analytika Citco-finanční trhy Tomáše Volfa zůstává, kdy se probudí Německo. "Průmyslová výroba v Německu v dubnu klesla o 21,6 procenta, takže náš největší obchodní partner se stále pohybuje hluboko v červených číslech. Dokud se nezmění situace u našich sousedů, velký obrat nemůžeme čekat ani u nás," upozornil.

ČSÚ dnes k mírně lepšímu výsledku revidoval předběžný údaj, který hovořil o poklesu průmyslové výroby o 23,2 procenta. "Dubnový pokles průmyslové produkce byl ovlivněn i vysokou srovnávací základnou z předchozího roku. Duben 2009, na který letos připadly velikonoční svátky, měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně," uvedl ČSÚ.

Průmyslová produkce rostla v odvětvích výroba potravinářských výrobků, a to o 1,2 procenta. Polepšila si také výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení s růstem o 2,7 procenta.

Stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla v dubnu meziměsíčně vyšší o 5,2 procenta. Podle statistiků podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství, a to o 7,1 procenta, a růst produkce inženýrského stavitelství o 29,1 procenta. "Růst produkce inženýrského stavitelství byl zčásti způsoben příznivými klimatickými podmínkami, které umožnily provádět venkovní stavební práce ve větším rozsahu. Nárůst stavební produkce ovlivnily také dofakturace na některých velkých akcích zejména dopravní infrastruktury," doplnil ČSÚ.

Výsledek stavebnictví je podle analytika ČSOB Petra Dufka slibný, trendy se ovšem nemění. "Pokračuje tak trend útlumu výstavby komerčních a bytových nemovitostí, zatímco výstavba infrastruktury financovaná z veřejných zdrojů stále narůstá," upozornil.

Další vývoj stavebnictví podle něj závisí na dostatku peněz z veřejných zdrojů, ať už domácích nebo evropských. "Naproti tomu u komerční výstavby se nedá očekávat brzký obrat k lepšímu v důsledku pokračující recese ekonomiky," dodal.Ilustrační foto

 

 

 

Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků klesly v běžných cenách o 23,6 procenta. Jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 47,5 procenta.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 26,7 procenta, z toho zakázky ze zahraničí se snížily o 26,9 procenta. Nové zakázky celkem nejvíce klesly v odvětvích výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výrobě základních kovů a hutním zpracování kovů. Nové zakázky rostly o 9,7 procenta v odvětví výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se letos v dubnu meziročně snížil o 11,1 procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 2,3 procenta na 23.604 Kč.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v dubnu meziročně zvýšil o 0,3 procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 23,7 procenta na 30.909 korun. "Výrazný nárůst průměrné mzdy v dubnu 2009 byl ovlivněn vyplacením odměn za výsledky v roce 2008," uvedl ČSÚ.

Průmyslová produkce podle údajů zveřejněných Eurostatem letos v březnu ve 27 zemích Evropské unie meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 18,8 procenta.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v březnu letošního roku v EU 27 meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 10,5 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 12,6 procenta a inženýrské o 4,1 procenta.

autor:ČTK



Rubriky článků