Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Střešní burza nabízí 100.000 m2 ploch vhodných k výrobě elektřiny

3. 6. 2009

Internetová burza střech pro solární energii koncem května registrovala více než 100 projektů s celkovou plochou 100.000 metrů čtverečních, což odpovídá 7,5 megawattu výkonu. Novinářům to dnes řekl generální ředitel tuzemské společnosti Photon Energy Michal Gärtner. Firma je stoprocentním vlastníkem burzy, která funguje od letošního ledna.


 

ilustrační foto

 

"Majitel nemovitosti za pronájem své střešní plochy získá atraktivní nájem nebo kombinaci levnější elektřiny a nájmu," uvedl jednu z výhod burzy Gärtner. V červnu by měly být realizovány první dva menší projekty s instalovaným výkonem osm a deset kilowattů.

Na burze se potkávají nabídky majitelů střešních prostor využitelných pro umístění panelů pro solární energii s možnými investory a firmami, které solární zařízení budují. Tato "střešní burza" funguje již 24 let v Německu a licenci pro tuzemsko získala právě Photon Energy.

Photon Energy chce burzou podpořit využívání sluneční energie, od které očekává mohutný rozvoj a postupně mnohem širší využití. Podle ředitele střešní burzy Romana Zemana je minimální využitelnou plochou, kde je možné solární panely rentabilně instalovat, šikmá střecha s plochou minimálně 50 metrů čtverečních, nebo plochá se 100 a více m2.

Investoři musejí počítat s přibližnými náklady 100.000 korun na jednu kW. Nejmenší projekty si vyžádají zhruba půl milionu korun. Podle Zemana v Česku nyní převažuje zájem investorů nad nabídkou volných ploch. Investice do solárních panelů se vrátí zhruba za osm let.

S tím, že se dá na slunci vydělat, počítají i samotní vlastníci velkých střešních ploch. Například realitní společnost CTP Invest chce na svých nemovitostech umístit sluneční panely s celkovým výkonem kolem 60 megawattů.

Ve výrobě energie ze slunce Česko stále výrazně zaostává za Německem i dalšími zeměmi EU. Doba souvislého slunečního svitu za rok je přitom 1500 hodin s intenzitou 950 až 1250 kilowatthodin na m2. Výroba elektřiny proto může být výhodnou investicí. Stát garantuje výkup takového proudu za zvýhodněnou cenu po dobu 20 let. Výkupní cena jedné kWh solární elektřiny je téměř 13 korun. U elektřiny z klasických zdrojů jde o méně než pět korun.

Výkon všech slunečních elektráren v Česku tvoří necelé procento výkonu jaderné elektrárny Temelín. Nejperspektivnější oblastí pro výrobu solární energie je podle odborníků jižní Morava, která podle sluneční mapy Česka vykazuje nejvyšší podíl intenzity slunečního záření.

Photon Energy se zabývá nákupem a instalací solárních panelů na obytné i komerční budovy a volné plochy. V letošním roce plánuje vybudování solárních parků s celkovou kapacitou 10,5 MW. Akcie Photon Energy se obchodují na varšavském trh NewConnect, který je určen především pro menší, ale rychle rostoucí společnosti, které shánějí prostředky pro svůj rozvoj.

autor:ČTK



Rubriky článků