Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavaři budou jednat o zmírnění pravidel v Zelené úsporám

1. 6. 2009

Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS) má tento týden jednat se Státním fondem životního prostředí (SFŽP) o zmírnění podmínek pro udělování dotací v programu Zelená úsporám. ČTK to dnes zjistila z internetových stránek svazu. V polovině května evidoval fond jen čtyři žádosti o dotaci, zatímco autorizovaných dodavatelů stavebních prací je již 1200.

Dotace na zateplování či výměnu kotle by se mohla týkat až 250.000 domácností. Letos by měl program nabídnout deset miliard korun, v příštích třech letech dalších 15 miliard korun. Peníze na nynější program si Česko opatřilo prodejem volných emisních povolenek Japonsku.


Stavebním firmám ale vadí údajně přílišná přísnost podmínek pro získání dotací. "Dosavadní kritéria jsou tak přísná, že jen velmi málo subjektů je schopno (a ochotno) je splnit. SPS proto bude apelovat na zástupce fondu, aby se kritéria změkčila a celý program se mohl doopravdy rozeběhnout," uvedl svaz na svém webu. Fond životního prostředí je prý změnám nakloněn.

Ředitel SFŽP Petr Štěpánek minulý týden řekl, že podmínky programu se nebudou zásadně měnit s ohledem na mezivládní smlouvu mezi ČR a Japonskem. "Možná ale přistoupíme k tomu, že umožníme započítat některé úpravy, které byly provedeny v minulosti," připustil.

Stejně jako on doufá v postupně se zvyšující zájem o dotace i ministr životního prostředí Ladislav Miko. "Ve fázi rozpracování je projektů hodně, nemám obavy, že by o peníze nebyl zájem nebo nebyly využity," řekl minulý týden ministr.

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 autor:ČTK



Rubriky článků