Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Nájemníkům se možná zvedne cenový strop, na drobné opravy v nájemních bytech

29. 5. 2009

Nájemníkům se možná zvedne cenový strop, do kterého hradí drobné opravy v pronajatých bytech. U oprav, které nevyjmenovává občanský zákoník, by se totiž mohl zvýšit ze současných 300 na 500 korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) tak chce valorizovat 13 let starou částku. Návrh nařízení vlády, který překládá MMR, projedná kabinet v pondělí.


Návrh však počítá také se zavedením celoročního horního limitu pro objem položek, které nájemník hradí. "Z důvodu ochrany nájemníka je nepřekročitelná suma stanovena na 70 korun na metr čtvereční obytné plochy bytu. V době zvyšování regulovaného nájemného by neměl nájemník doplácet neúměrně na zanedbaný byt," řekl ČTK ředitel odboru bytové politiky MMR Pavel Rakouš.

Okruh definovaných oprav, které hradí nájemník, je v návrhu také "nepatrně zpřesněn a modernizován". Mezi drobné opravy řadí platné nařízení vlády z roku 1995 například opravy podlah, oken a dveří, výměny vypínačů a zásuvek nebo opravy svítidel a zvonků stejně jako měřičů tepla nebo teplé vody. Mezi náklady spojené s běžnou údržbou bytů patří podle nařízení například udržování a čištění bytu, malování včetně oprav omítek, opravy obkladů nebo tapetování.

Návrh jako celek podle šéfa bytového odboru MMR doplňuje návrh novely občanského zákoníku, který je v současné době ve sněmovně. "Před ustanovením tohoto nařízení vlády má vždy přednost vzájemná dohoda nájemníka s pronajímatelem. Paragrafy nařízení nastupují až tehdy, kdy dohoda chybí," uzavřel Rakouš.

autor: ČTK



Rubriky článků