Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Deregulace nájemného se zpomalí, prezident podepsal zákon

26. 5. 2009

Deregulace nájemného se ve vybraných městech prodlouží o dva roky. Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon, který růst nájemného v příštím roce rozkládá do tří let, tedy až do konce roku 2012. ČTK o tom informovala prezidentská kancelář.


Poslanecká novela, kterou na začátku května schválil Senát, vzbuzuje rozdílné reakce majitelů domů a nájemníků. K zamítnutí zákona vyzvalo prezidenta například Občanské sdružení majitelů domů (OSMD). Tomu se mimo jiné nelíbí, že prodloužení deregulace je vydáváno za součást protikrizových opatření.

Úprava se podle novely týká obcí, v nichž se letos nájmy zvýší o více než 40 korun na metr čtvereční. To jsou s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy všechna krajská města a všechna středočeská města nad 10.000 obyvatel. Podle spoluautora návrhu Jiřího Carbola (KDU-ČSL) se norma dotkne 300.000 bytů, kde by se nájemné v příštím roce skokově zvyšovalo vzhledem k nárůstu cen nemovitostí v minulých letech.

Za protiústavní v průběhu jejího schvalování normu označil senátor ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera. Tomu se nelíbilo, že se návrh týká jen některých měst. Tvůrcům zákona z řad KDU-ČSL jde prý o to, že potřebují ve městech získat další voliče. Kubera upozornil i na aktuální rozhodnutí Ústavního soudu, podle něhož někteří majitelé domů s regulovaným nájemným mají kvůli nucenému omezení vlastnického práva nárok na specifickou formu náhrady od státu.

autor:ČTK



Rubriky článků