Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Chaty a chalupy zlevňují až o desítky procent

21. 5. 2009

Nízký zájem o koupi víkendových objektů snižuje podle dnešních Hospodářských novin v některých místech proti loňsku jejich ceny o desítky procent. Důvodem je podle makléřů především nejistota lidí, jak se vyvine hospodářská krize, čekání na ještě výhodnější ceny a také zpřísnění podmínek hypoték, píše deník.


Největší meziroční pokles cen rekreačních objektů je podle analýzy realitní společnosti Sting pro HN v Olomouckém kraji. Chata v okolí Olomouce do 50 metrů čtverečních s pozemkem až do dvou tisíc metrů, která se loni prodávala za bezmála milion, podle HN zlevnila skoro o 40 procent na 550.000 korun. Obdobné malé nemovitosti, které jsou nejčastěji součástí osad, šly například poblíž Brna dolů až o 29 procent, u Děčína až o čtvrtinu a v okolí Mělníka o 17 procent, píšou HN.

Zlevňování víkendových objektů se podle HN projevuje napříč republikou, horské apartmány v Krkonoších, které si investoři pořizovali na pronájem, by podle makléřů musely zlevnit o 30 až 40 procent, aby se našli kupci.

Naopak ceny drží klasické chaty a chalupy ve vyhledávaných horských střediscích jako jsou Krkonoše a Jizerské hory, a chaty s možností blízkého koupání a s pěkným výhledem jako například na Slapech a Kokořínsku. Jejich nabídka je sice větší než dřív, ale poptávka není tak nízká, aby prodávající museli jít s cenou dolů, píšou dnešní Hospodářské noviny.

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

autor:ČTK



Rubriky článků