Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

ČSÚ: Výstavba nových bytů ve čtvrtletí klesla o 8,9 procenta

21. 5. 2009

Výstavba nových bytů v prvním čtvrtletí klesla o 8,9 procenta. Nejvíce se propadla nová výstavba v bytových domech, kde se počet zahájených staveb snížil o 30,7 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek klesla o víc než třetinu na 35,2 miliardy korun.


"Pokles objemu zakázek je naprosto alarmující," řekl ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Více než třetinový propad jejich objemu podle ČSÚ zčásti ovlivnila neobvykle vysoká srovnávací základna z loňského prvního čtvrtletí. Šéf svazu stavebníků však za propadem zakázek vidí i pokles počtu veřejných zakázek, a to i v dopravních stavbách, kde podle něj chybí více než 20 miliard korun. Odhadl, že ve druhém čtvrtletí bude pokles ještě výraznější.

"Návrat bytové výstavby k boomu, a tedy i rozjezd většího počtu nových bytů, se asi nedá v nejbližší době očekávat. Může totiž přijít teprve až s oživením ekonomiky a návratem důvěry v ní," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška je optimističtější. "Jsme opatrní optimisté. Pokud bude v následujícím čtvrtletí tento trend potvrzen, lze ke konci roku v bytové výstavbě očekávat již stabilizaci a v roce 2010 čísla kladná," sdělil.

Nejvíce bylo zahájeno bytů v rodinných domech, jejich počet však meziročně klesl o 9,7 procenta na 4207. Naopak dvojnásobný vzestup proti stejnému období loňského roku statistici zaznamenali u bytů v nebytových budovách. Meziročně rostly také počty zahájených bytů v přístavbách, nástavbách a vestavbách.

V prvním čtvrtletí bylo dokončeno 9314 bytů, což představuje meziroční přírůstek 2,7 procenta. Nejvíce bytů stavebníci dokončili v rodinných domech, a to navzdory poklesu o 3,5 procenta na 4334 bytů.

Stavební úřady vydaly meziročně o 5,2 procenta méně povolení. Orientační hodnota povolených staveb klesla o 3,5 procenta na 87,7 miliardy Kč. Z toho u nové výstavby se hodnota stavebních povolení snížila o 3,3 procenta na 57,8 miliardy Kč. Hodnotu přesahující miliardu korun mělo sedm povolených staveb.

ČSÚ zveřejnil také analýzu bytové výstavby za loňský rok. Pořizovací hodnota bytu loni vzrostla o 14,9 procenta na 2,41 milionu korun. Metr čtvereční obytné plochy zdražil v průměru o 6,5 procenta na 31.700 Kč. Pořizovací hodnota všech loni dokončených objektů k bydlení stoupla na 91,5 miliardy korun.

Doba výstavby jedné bytové budovy se loni meziročně snížila o 1,3 procenta na 39,3 měsíce. V roce 2008 také pokračoval růst průměrné plochy stavebního pozemku z 887,6 metrů čtverečních v roce 1997 na loňských 1098,5 metrů čtverečních.

autor:ČTK



Rubriky článků