Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Poslanci navrhují pravidelnou dotaci z rozpočtu do fondu bydlení

19. 5. 2009

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) by v budoucnu mohl dostávat každoroční dotace ze státního rozpočtu. Objem těchto peněz by měl být přinejmenším tak velký, kolik budou představovat schválené výdaje fondu na nenávratné dotace. Počítá s tím návrh poslanců Zdeňky Horníkové (ODS), Petra Bratského (ODS) a Miroslava Váni (ČSSD), který předložili Poslanecké sněmovně. Horníková je předsedkyní dozorčí rady fondu, Bratský jejím členem.ilustrační foto

Předkladatelé argumentují tím, že fond bydlení nemá ze zákona zajištěné finanční zdroje pro své fungování, na rozdíl od ostatních mimorozpočtových fondů, jako je třeba fond dopravy. Příjmem SFRB se staly příležitostné převody peněz z bývalého Fondu národního majetku v celkovém objemu 33 miliard korun.

Poslední z těchto převodů se uskutečnil v roce 2005. Fond přitom poskytuje řadu nenávratných dotací na výstavbu nájemních bytů a peněz, které má k dispozici, ubývá. "Fond tak postupně vyčerpává své možnosti a prakticky poslední zdroje využije pro krytí výdajů v roce 2009," stojí v důvodové zprávě. Podle ní fondu zůstanou jen pohledávky v objemu asi sedmi miliard korun a rezerva osm miliard.

Bez navrhované změny nebude mít fond v příštím roce peníze ani na nejdůležitější podpůrné programy, jako je třeba zateplování panelových domů. V programu Panel je na letošní rok k dispozici 4,1 miliardy korun. Vláda letos jako protikrizové opatření rozhodla, že z něj bude možné hradit opravy i ostatních bytových domů, nejen paneláků.

autor:ČTK



Rubriky článků