Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průzkum: Většinu stavbařů trápí vyostřená konkurence

17. 5. 2009

Krizí vyostřená konkurence v současnosti trápí až 72 procent stavebních firem. Je to také důsledek úbytku zakázek, který v současnosti pociťuje více než třetina stavebníků. Vyplývá to z výsledků průzkumu projektu CEEC Research a poradenské firmy KPMG.


Více zakázek než loni má asi jen 12 procent firem. Zhruba 55 procent jich je na tom stejně. Stavařům již také klesá objem využitých stavebních kapacit. Vliv nedostatku kvalifikovaných pracovních sil se naopak snížil z 33 procent v roce 2008 na současných 22 procent.

"Nejrychleji rostoucím omezením pro růst stavebních firem za posledních dvanáct měsíců je nedostatečná poptávka a dále pak nedostatek finančních zdrojů. Naopak stavební společnosti nepociťují již takový nedostatek pracovních sil," uvedli výzkumníci.

Stavební výroba v Česku v únoru podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu meziročně ve stálých cenách klesla o 14,3 procenta. Pozemní stavitelství, do kterého patří i bytová výstavba, se propadlo o 19,5 procenta. Naopak o 5,3 procenta vzrostla produkce inženýrského stavitelství.

Pro celý letošní rok očekává téměř 60 procent podniků pokles odvětví. Je to zhruba dvojnásobný nárůst proti předpovědím firem pro toto období před 12 měsíci. Průměr celého vzorku ukazuje na pokles o tři procenta proti roku 2008. Celkový pokles by však mohl být i větší, vzhledem k tomu, že dopad krize na české stavebnictví je teprve v počátcích.

Kvalitativní studie českého stavebnictví 2009 je založena na osobních strukturovaných rozhovorech s vybraným vzorkem 80 firem podnikajících v tuzemském stavebnictví. Rozhovory se uskutečnily na konci dubna.

 

autor:ČTK



Rubriky článků