Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průmyslová výroba v březnu klesla o 17 pct., stavební o 9,4 pct

14. 5. 2009

Průmyslová výroba v Česku v březnu meziročně klesla o 17 procent. Pokles tak mírně zpomalil z únorových 23,4 procenta. Pokles produkce byl nižší i ve stavebnictví, stavební výroba se v březnu ve stálých cenách meziročně snížila o 9,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V únoru ČSÚ uváděl pokles stavebnictví o 14,3 procenta.

Po očištění od sezonních vlivů, včetně vlivu počtu pracovních dnů, byla průmyslová produkce meziročně nižší o 19 procent.

ČSÚ dnes mírně k lepšímu revidoval předběžný údaj z konce dubna, který hovořil o poklesu průmyslové produkce o 17,5 procenta. "Do dalších měsíců je výhled ovšem daleko optimističtější, důvodem je zlepšení zahraniční poptávky po našem zboží (díky šrotovnému), navíc dochází ke zlepšení indikátorů důvěry jak v zemích eurozóny, tak i v české ekonomice. Za celý letošní rok pak očekáváme pokles průmyslu o 8,6 procenta," komentoval dnešní údaje Jiří Škop z Komerční banky.

"Výsledek průmyslové výroby v březnu je zábleskem naděje, že situace tuzemských podniků by se mohla v příštích měsících začít pomalu obracet k lepšímu. Přesto údaje o stavu průmyslu v březnu jsou pro nás v jistém ohledu určitým zklamáním, očekávali jsme, že pokles výroby nebude již tak velký," uvedl prezident hospodářské komory Petr Kužel.

Stavební výroba po očištění od vlivu pracovních dnů klesla o 11,9 procenta. Podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství, rostla naopak produkce inženýrského stavitelství.

"Pokračuje tak trend nižšího zájmu investorů o výstavbu komerčních a bytových nemovitostí," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek s s tím, že se jedná o důsledek současné hospodářské recese.

Díky veřejným zakázkám pro inženýrské stavby je ovšem na tom stavebnictví podle Dufka stále mnohem lépe než průmysl a přibírá dokonce i nové zaměstnance. "Hlavní roli však sehrávají veřejné zakázky a možnosti jejich financování," dodal.

Průmyslové firmy v březnu dále propouštěly, průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně snížil o 9,9 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda v průmyslu v březnu meziročně vzrostla o 2,5 procenta na 23.370 korun.

Ve stavebnictví se průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně naopak o půl procenta zvýšil. Průměrná měsíční nominální mzda ale meziročně klesla o 11,3 procenta a činila 26.041 korun.

Ve všech 27 zemích Evropské unie byla průmyslová výroba v únoru (očištěná od vlivu počtu pracovních dnů) nižší o 17,5 procenta. Údaje za březen zveřejní evropský statistický úřad ve středu.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v únoru v EU 27 meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 11,2 procenta. Údaje za březen Eurostat zveřejní příští týden.

Meziměsíčně byla průmyslová produkce sezónně očištěná v březnu nižší o 0,2 procenta. Stavební produkce sezónně očištěná byla v březnu 2009 meziměsíčně vyšší o 0,1 procenta. Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské meziměsíční údaje potvrzují konec prohlubování poklesu českého průmyslu. "Jedná se zatím o nejnižší pokles letošního roku. Situace není zdaleka růžová, ale meziroční poklesy produkce a hlavně zakázek se zmírňují. Naději dávají také nedávno zveřejněné objednávky v Německu, které se v meziměsíčním srovnání povyskočily o 3,3 procenta. Šrotovné za našimi hranicemi pomůže části českého průmyslu se vyhrabat z nejhoršího, ale na kladné meziroční přírůstky produkce si budeme muset ještě delší dobu počkat," uvedla.

Za celé první čtvrtletí průmyslová produkce meziročně klesla o 21 procent. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly v prvním čtvrtletí 2009 meziročně nižší o 18,5 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně snížil o 7,6 procenta, průměrná měsíční nominální mzda vzrostla o 1,3 procenta na činila 22.576 Kč.

Stavební produkce v 1. čtvrtletí 2009 meziročně klesla ve stálých cenách o 11,5 procenta, když inženýrské stavitelství zaznamenalo meziroční nárůst stavební produkce o 8,7 procenta, zatímco produkce pozemního stavitelství klesla o 16,5 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v 1. čtvrtletí 2009 meziročně zvýšil o 0,1 procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda meziročně klesla o 2,6 procenta a činila 24.372 Kč.

 

autor:ČTK



Rubriky článků