Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Prezident ARK:Až polovina bytů se prodává mimo realitní kanceláře

10. 5. 2009

Mimo realitní kanceláře se na tuzemském trhu stále uskutečňuje až polovina všech obchodů s byty a rodinnými domy. Podíl zprostředkovatelů na realitních transakcích však roste, řekl ČTK prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný. Jakub Havrlant ze společnosti bezrealitky.cz však mluví naopak o sílícím trendu realitní kanceláře při obchodování obcházet.


Přesná čísla o obchodech s nemovitostmi podle prezidenta asociace chybí. Přesto odhadl, že realitní kanceláře mohou pokrývat kolem 50 až 60 procent všech obchodů. Proti minulým rokům je to prý přibližně o desetinu více. Další transakce mohou zařizovat také i další zprostředkovatelé nebo například právní kanceláře.

ilustrační foto

Šéf bezrealitky.cz se však domnívá, že lidé jsou naopak v době hospodářského útlumu méně ochotní připočítávat k ceně bytu ještě i provizi realitních kanceláří. "Kvůli finanční krizi jsou teď kupující citlivější na cenu nemovitostí, a tu provize zbytečně navyšuje - například u bytu v hodnotě tří milionů jde o částku okolo 100.000 korun," uvedl Havrlant.

Problémem prý může být i spolehlivost některých realitních zprostředkovatelů. "Lidé si začínají uvědomovat, že realitní kancelář nemůže sama o sobě garantovat úspěch transakce. Podle české legislativy realitní činnost nepatří mezi takzvané vázané živnosti, to znamená, že v tomto oboru může podnikat prakticky kdokoli," podotkl Josef Aujezdský z advokátní kanceláře E-advokacie.

Nedobré povědomí veřejnosti o realitních kanceláří přiznává i šéf ARK. "Nedůvěru ve zprostředkovatele mohou změnit jen sami zprostředkovatelé. Pokud jejich služby budou komplexní, kvalitní a bezpečné, bude jejich objem obchodů růst," uzavřel.

autor:ČTK



Rubriky článků