Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průzkum: Stavbaři očekávají propad soukromých zakázek až o 50%

5. 5. 2009

Stavební firmy očekávají kvůli hospodářské krizi propad soukromých zakázek až o polovinu, u veřejných zakázek o pětinu. Vyplývá to z průzkumu Svazu podnikatelů ve stavebnictví a poradenské společnosti ÚRS Praha mezi tuzemskými stavebními podniky. Jeho výsledky dnes ČTK zjistila z internetových stránek poradenské firmy.


Nejvíce mají klesnout kontrakty na bytovou výstavbu, optimističtěji hodnotí stavbaři vyhlídky dopravní infrastruktury. Nejčerněji vidí pokles soukromých zakázek střední stavební podniky.ilustrační foto

Mezi opatřeními podnikové sféry proti krizi dominují kroky ke snižování nákladů a zaměstnanosti. Firmy chtějí přehodnocovat také obchodní a finanční strategie. Z vnějších stimulů se stavbaři spoléhají především na opatření vlády; příspěvek ze strany EU však již za významný nepovažují.

"Je zřejmé, že firmy preferují opatření směřující ke snižování daňového zatížení, zkrácení doby odpisů a stimulaci poptávky po stavební produkci ze strany státu," uvedli odborníci ÚRS Praha.

Téměř 60 procent respondentů se domnívá, že krize potrvá jeden až dva roky. Podle dalších 17 procent bude krize působit jeden rok. Naopak na více let se recese protáhne podle osmi procent stavebníků. Malé firmy odhadují trvání krize maximálně na dva roky, velké společnosti sází spíše na delší recesi.

Stavební výroba v Česku v únoru podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu meziročně ve stálých cenách klesla o 14,3 procenta. Pozemní stavitelství, do kterého patří i bytová výstavba, se propadlo o 19,5 procenta. Naopak o 5,3 procenta vzrostla produkce inženýrského stavitelství.

autor:ČTK



Rubriky článků