Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Zákon o rychlejší výstavbě R35 dostal ve sněmovně šanci

30. 4. 2009

Poslanecká sněmovna dnes dala v prvním čtení šanci poslaneckému návrhu na urychlení výstavby rychlostní komunikace R35. Ta má spojit Liberec přes území Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje s Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku. Návrh mimo jiné prohlašuje R35 za stavbu ve veřejném zájmu; to umožní použít vyvlastňovací zákon. Návrhem se nyní budou zabývat sněmovní výbory.


Pod návrhem jsou podepsaní poslanci ze všech sněmovních stran s výjimkou zelených. Přesto se setkal s kritikou hlavně poslanců vládní ODS i ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ). Ten ho dokonce s odvoláním na nálezy Ústavního soudu označil za protiústavní. Soud podle něj totiž rozhodl, že není možné přímo zákonem určovat, co je veřejný zájem.

Návrh na druhé straně hájil například sociální demokrat a starosta Mohelnice na Šumpersku Pavel Němec. "Kdyby byla ta stavba hotova včera, tak už je pozdě," prohlásil. Podle předkladatelů je současná dálnice D1 na konci svých možností absorbovat automobilový provoz a situace na současné 1/35 se stává neudržitelnou. Vyvlastňování pozemků pod stavbou považují až za krajní možnost.

Pražský poslanec ODS František Laudát však označil návrh za absurdní s tím, že může stavbu R35 naopak oddálit. Předseda hospodářského výboru Oldřich Vojíř sice uznal, že nová R35 je důležitá, poukázal však na to, že existují nesrovnalosti mezi jednotlivými obcemi a kraji v názorech na to, kudy má silnice vést. Nevyloučil také, že by v případě přijetí tohoto zákona přišli další zákonodárci z Prahy nebo jižních Čech, kteří by chtěli podobně urychlit třeba výstavbu pražského okruhu nebo R4 a D3 směřujících na jih.

Schema dálnic a rychlostních silnic v ČR

Vojíř také vznesl návrh na zamítnutí, který ale nezískal dostatečnou podporu. Pro zamítnutí byla většina občanských demokratů, zelení i lidovec Ludvík Hovorka, opoziční poslanci byli proti.

Pod návrhem je přitom podepsaná i náchodská poslankyně ODS Zdeňka Horníková. "Nejsem nadšená z toho způsobu, ke kterému jsme museli přistoupit," řekla ČTK. Svůj podpis vysvětluje tím, že pokud se poslanec za svůj kraj nebere, pak na něj centrum zapomíná. "Vedly mě k tomu ryze osobní vztahy poslance ke svému regionu, byť jsem si vědoma toho, že systémově to správné není," dodala.

R35 má současně vytvořit druhé spojení mezi Čechami a Moravou, dálnice D1 je dopravně trvale přetížena. Náklady se odhadují na přibližně 60 miliard korun. Některé úseky jsou již hotové nebo jsou ve výstavbě, k úplnému dokončení zbývá postavit z celkových 269 kilometrů ještě asi 180 kilometrů, čímž se R35 stane nejdelší čtyřpruhovou komunikací v zemi.

 

autor:ČTK

 



Rubriky článků