Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Zájem o dotace na zateplení domů a výměnu kotlů je obrovský

25. 4. 2009

Zájem lidí o dotaci na zateplení domů a výměnu kotlů z nového programu ministerstva životního prostřední Zelená úsporám byl podle ministra v demisi Martina Bursíka (SZ) i Státního fondu životního prostředí (SFŽP) od rána obrovský. Bursík dnes na stavebním veletrhu v Brně program odstartoval. Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS) dnes projekt přivítal jako dosud nejlepší protikrizové opatření vlády.



Ilustrační foto

Obrovský zájem lidí byl ve všech regionech. "Máme tady neustále návštěvy, pořád zvoní telefony, linky jsou nepřetržitě obsazené," řekl ČTK zaměstnanec jihlavského pracoviště SFŽP Jan Pavlas. Zaměstnanci tu za čtyři hodiny odbavili desítky lidí. Na pobočkách SFŽP v Pardubicích, Ostravě či Karlových Varech se od rána tvořily na chodbách fronty. Liberecké pracoviště fondu se s obrovským náporem zájemců o dotace potýká už několik dní, a to i přesto, že oficiálně začal příjem žádostí až dnes. Lidé přitom mohou žádat o dotace i poštou, čas mají do roku 2012, řekl ředitel SFŽP Petr Štěpánek.

Podle Bursíka je zájem rekordní a návštěvnost webových stránek www.zelenausporam.cz hned ráno údajně překonávala návštěvnost renomovaných zpravodajských serverů. Mluvčí fondu Lenka Brandtová ČTK řekla, že v jednu chvíli se snažilo na stránky s návody a formuláři žádostí dostat až 12.000 zájemců. Po problémech, které měl fond s malou kapacitou serveru v dubnu, ho úřad posílil, takže nápor zvládal.

Lidé se celý den přicházeli na program ptát i do nově otevřeného informačního centra v budově ministerstva životního prostředí v pražských Vršovicích. "Otázky jsou jen na téma Zelená úsporám," řekla ČTK Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva.

Ministerstvo podle dřívějších odhadů v příštích měsících očekává zájem zhruba 40.000 žadatelů. Program má v příštích čtyřech letech nabídnout dotaci až 250.000 domácnostem. Letos by měl program nabídnout zhruba deset miliard korun, v příštích třech letech až dalších 15 miliard korun.

"Lidé mohou žádat o dotaci na zateplení bytových domů, nepanelové technologie a instalace technologií obnovitelných zdrojů energie pro výrobu tepla, ať už solární kolektory, tepelná čerpadla či kotle na veškeré typy biomasy, které jsou v ČR k dispozici," uvedl Bursík. Program je podle něj největším ekologickým dotačním programem v ČR.

"Pokud se podaří prostavět těch deset miliard, tak by to bylo nejlepší protikrizové opatření, jaké dosud je. Žádné šrotovné se s tím nemůže srovnávat," řekl dnes novinářům na brněnských stavebních veletrzích generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Miloslav Mašek.

Žádosti již přijímají krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí (SFŽP) a pobočky bankovních skupin, s nimiž ministerstvo uzavřelo dohodu. Formuláře si budou zájemci moci stáhnout z internetových stránek programu. Při vyplňování žádostí a zajišťování potřebných údajů a příloh se budou ve všední dny moci poradit na bezplatné lince 800 260 500.

Stát bude přispívat na instalace pro vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie a na zateplování, na projekty energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách.

Ministerstvo přispívalo na ekologické vytápění i v uplynulých letech, dotaci ale mohlo získat jen 2000 žadatelů ročně. Peníze na nynější program si Česko opatřilo prodejem volných emisních kreditů Japonsku.

Dotace z programu na zateplování nebo výměnu vytápění Zelená úsporám možná bude poskytovat pět českých bankovních skupin - Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank a LBBW. Jména bank dnes potvrdil Štěpánek.

"Rozhodli jsme se, že zapojíme do programu banky především kvůli snadnější dostupnosti úvěrů na spolufinancování pro žadatele," uvedl s tím, že nyní se koná výběrové řízení. "Všechny splňují podmínky pro uzavření smlouvy. To ale neznamená, že smlouva je uzavřena," podotkl.

Přesné parametry a postupy žádostí o dotaci prostřednictvím bank budou údajů finančních institucí upřesněny. Například u ČSOB a dalších finančních ústavů její skupiny, Poštovní spořitelny a Hypoteční banky, to bude během dvou až tří týdnů.

 

autor:ČTK



Rubriky článků