Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

SPS:Při poklesu stavební výroby o 10 pct ztratí práci 50.000 lidí

25. 4. 2009

Při poklesu stavební výroby v letošním roce o deset procent by ztratilo práci až 50.000 lidí, tedy asi osmina z celkového počtu. Vyplývá to z informací, které dnes novinářům poskytli zástupci Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) na brněnských stavebních veletrzích. Podle prezidenta svazu Václava Matyáše je to ta pesimističtější varianta vývoje v letošním roce.


V optimističtějších variantách svaz odhaduje, že výroba meziročně klesne pouze v řádu procent, v lepším případě bude kopírovat pokles DPH a dvě až tři procenta. "Takový propad znamená nějakých 20 miliard korun ve staveních pracích, to je o nějakých 10.000 až 12.000 lidech. Není to nezanedbatelné číslo," uvedl Matyáš.

Stavební výroba přitom podle údajů Českého statistického úřadu v únoru po očištění od vlivu pracovních dnů klesla o 13,2 procenta, v lednu o deset procent. Meziroční pokles ale zčásti ovlivnily méně příznivé klimatické podmínky.

Podobně jako v předchozích měsících pokračoval v únoru pokles produkce v pozemním stavitelství, a to o 19,5 procenta. Naopak o 5,3 procenta vzrostla produkce inženýrského stavitelství.

Stavaři očekávají, že propad pozemní a bytové výstavby by měla nahradit právě výstavba infrastruktury. Ve státním rozpočtu by na inženýrské stavby mělo být podle stavařů 90 miliard korun, ale není.

"Na rozestavěných (silničních) stavbách ale nyní chybí 11,2 miliardy korun. Letos navíc ještě nezačal jediný velký dopravní projekt, nebyla vypsána jediná velká zakázka," podotkl Matyáš. Čtyři miliardy korun podle něj chybí na železniční cesty.

Pozitivním signálem ale pro SPS je, že byl navýšen objem peněz v programu Panel z 1,5 miliardy na 4,1 miliardy i nový program ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí Zelená úsporám. V novém projektu rozdají úřady letos na deset miliard korun.

"Pokud se podaří prostavět těch deset miliard, tak by to bylo nejlepší protikrizové opatření, jaké dosud je. Žádné šrotovné se s tím nemůže srovnávat," uvedl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Miloslav Mašek.

 

autor:ČTK



Rubriky článků