Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Advokáti varují před krachy realitních kanceláří

25. 4. 2009

Riziko krachu realitních kanceláří roste. Jejich klienti by tak měli být zvláště v době hospodářské krize ještě více ostražití. Týká se to především rezervačních poplatků a kupních částek, které by měly být složené jen u realitních kanceláří se zvláštním svěřeneckým účtem, u advokátních firem či notářů. V tiskové zprávě to dnes sdělila advokátní kanceláři Mašek advokáti.

Notáři a advokátní kanceláře, které se specializují na nemovitostní právo, vedou účty úschov. Ty umožňují identifikaci jednotlivých klientů, kteří složili rezervační poplatek nebo kupní částku. Peníze tak sice jsou na účtu u advokáta nebo notáře, stále jsou však identifikovány jako prostředky klienta.

Proto je možné na složenou částku uplatnit v plné míře pojištění vkladů pro případ krachu banky do výše 50.000 eur (asi 1,3 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky. Jen smlouvou o úschově je nutné upravit, do kterého momentu jsou peníze považovány za majetek složitele, a od kterého okamžiku jsou již v majetku příjemce vkladu, obvykle prodávajícího.

"Pokud chce klient složit peníze u realitní kanceláře, důrazně doporučuji ověřit si pojištění svěřeneckých účtů. Aaabyty.cz mají například uzavřeno pojištění za škodu do výše 17 milionů a pojištění za cizí věci převzaté - tedy právě svěřenecký účet - do v Česku maximální výše 15 milionů korun. Na svěřenecký účet dávají peníze kupující a zůstávají tam až do převodu nemovitosti na katastru," uvedl ředitel realitní kanceláře Aaabyty.cz Aleš Budín.

Cena za úschovu u notářských či advokátních kanceláří prý navíc není nijak astronomická. Tarif se odvíjí od výše složené částky. Například za notářskou úschovu dvou milionů korun zaplatí klient 7600 korun bez DPH.

Na trhu se již skutečně začínají objevovat případy, kdy klienti na potíže realitní kanceláře doslova doplatili. Například zkrachovalá ostravská společnost Rekin způsobila podle již dřívějšího sdělení mluvčího severomoravské policie Stanislava Sobola klientům škodu možná až kolem 30 milionů korun. Kriminalisté následně v únoru obvinili několik manažerů Rekinu ze zpronevěry.

 

autor:ČTK



Rubriky článků