Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Trh s byty zpomalil kvůli vyčkávání kupujících

25. 4. 2009

Za výrazně slabšími prodeji bytů ve srovnání s předchozími roky je podle odborníků z mezinárodní poradenské společnosti King Sturge a realitní kanceláře Bonus Group "stávka" kupujících. Velká část z nich totiž odložila nákup bydlení kvůli obtížnějšímu přístupu k hypotékám nebo čekají na pokles cen bytů, uvedli experti na setkání s novináři.

Nabídka bydlení na začátku roku jednoznačně převyšovala koupěschopnou poptávku. Další vývoj prodejů bude prý na trhu s byty ovlivňovat také celkový vývoj ekonomiky. "Míra nezaměstnanosti bude růst a bude velmi ovlivňovat rezidenční trh," řekl analytik King Sturge Ondřej Novotný.Ilustrační foto

Developerské firmy ale nesužuje jenom pokles poptávky, která se prý v některých případech propadla až o polovinu. Banky jim totiž současně ztížily přístup k úvěrům. Stavitelé tak podle King Sturge v prvním čtvrtletí jen dokončovali rozestavěné projekty. Nových bylo proti předchozím obdobím zahájeno výrazně méně a z hlediska rozsahu jsou to spíše jen menší projekty. Během roku bude podle odborníků nabídka nových bytů dále klesat.

Trh s byty tak po mnoha letech prochází zásadní změnou. Klíčovou roli totiž začali hrát kupující a jejich nároky. Letošní rok přinese také další rozevření cenových nůžek mezi kvalitními a méně kvalitními nemovitostmi a mezi novými a starými nemovitostmi. Kvalitu nemovitosti podle expertů určuje především lokalita, architektonické řešení a technické provedení.

Nabídkové ceny bytů v Česku klesly za první letošní tři měsíce ve srovnání s posledním čtvrtletím 2008 podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu téměř o tři procenta. Je to první pokles od roku 2005.

Ještě na konci loňského roku byl podle Novotného pro většinu developerů pojem sleva téměř tabu. To se však nyní změnilo a realitní firmy se doslova předhánějí, která přijde s větší akční slevou nebo bonusem. Například dnes ohlásila akční slevu až ve výši 700.000 korun na některé nové byty realitní kancelář Mexx Reality.

 

autor:ČTK



Rubriky článků