Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Koupě bytu - počet klientů s hypotékou v poslední době značně klesl

29. 5. 2009

Počet klientů, kteří při koupi bytu využívají hypoteční financování, podle realitní kanceláře Lexxus v posledních měsících výrazně klesl. Zatímco v minulosti se procento "hypotečních klientů" pohybovalo kolem 70 procent, v poslední době je to jen 45 procent. Lexxus o tom dnes informoval ČTK v tiskové zprávě.ilustrační foto


Pokles je způsoben především tím, že kvůli konzervativní a opatrné politice bank je nyní pro některé klienty hypotéka hůře dostupná než dříve, uvedl Lexxus. Lze ale prý pozorovat obrat k lepšímu. Například růst úrokových sazeb se v poslední době zastavil a průměrná úroková míra aktuálně dokonce klesá.

Podle středečních výsledků ukazatele Fincentrum Hypoindex, který zahrnuje prodeje celkem devíti tuzemských bank, banky v dubnu občanům poskytly hypotéky za 7,55 miliardy korun, meziročně o 31,2 procenta méně. Počet poskytnutých hypoték se meziročně snížil o 27,8 procenta na 4443 úvěrů.

Ze statistik Lexxusu vyplývá, že v současné době se zájem klientů výrazně koncentruje na projekty dokončené nebo těsně před dokončením. Nejvíce se prodávají menší byty.

Rozdíl mezi prodejem dokončených a rozestavěných projektů je zřetelný. Podle obchodního ředitele společnosti Lexxus Petera Višňovského připadá na každých devět prodaných bytů v dokončovaných projektech jeden byt v domech připravovaných k výstavbě nebo rozestavěných. "Díky extrémnímu snížení nabídky nových projektů lze předpokládat, že v momentě celkového oživení trhu bude dokončených nových bytů skutečně nedostatek," odhadl Višňovský.

Podle analýzy asi 50 projektů s více než 500 dokončenými byty se potvrzuje převládající dlouhodobý zájem o menší byty s dispozicí 1+kk a 2+kk. Ty jsou cenově dostupnější, ale v nabídce nových projektů jsou také z velké části vyprodány. Ve vyšším cenovém segmentu je velký zájem o byty 4+kk. Lidé si při koupi bytu většinově vybírají nejprve lokalitu, uvedl Lexxus.

Za letošní první čtvrtletí podle statistik ministerstva pro místní rozvoj poskytly banky hypoteční úvěry za 17,7 miliardy korun, což znamenalo meziroční pokles o 33,1 procenta. Objem úvěrů za čtvrtletí tak byl nejnižší od roku 2006. Počet sjednaných hypotečních úvěrů se od ledna do konce března meziročně snížil o 31,1 procenta na 10.296 smluv.

autor:ČTK



Rubriky článků