Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Analytici: Průmysl si v únoru sáhl na dno poklesu

16. 4. 2009

Český průmysl si v únoru sáhnul na dno svého poklesu, určité známky jeho stabilizace jsou již na obzoru, shodli se analytici oslovení ČTK. Pokles průmyslu bude podle nich sice pokračovat, ale již mírnějším tempem. Průmyslová výroba v Česku v únoru meziročně klesla o 23,4 procenta, a snižovala se tak již pátý měsíc po sobě.


"Očekávané zmírnění propadu průmyslu se prozatím odkládá. Průmyslová produkce za únor nenaplnila předpoklady trhu a zaznamenala hlubší pokles než v předchozím měsíci," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Samotný zpracovatelský průmysl ale podle něj zaznamenal v porovnání s předchozím měsícem přeci jen o něco lepší výsledek. Stejně tak pokles nových zakázek již nebyl v únoru tak hluboký jako na začátku roku, dodal.

Rychlost propadu průmyslu z října a listopadu o zhruba devět procent meziměsíčně by se již v žádném případě neměla vrátit, doplnil analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. "Z hlediska rychlosti propadu má český průmysl své nejhorší dny již za sebou, přichází však jiná, možná těžší zkouška: dlouhé měsíce výroby na úrovních v průměru o téměř čtvrtinu nižších než v době před recesí," podotkl.Ilustrační foto

V nejbližších měsících lze počítat s pokračujícím poklesem průmyslu, míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. První zlepšení by podle ní mohlo přijít nejdříve v dubnu, ale stále průmysl nedosáhne na produkci z loňského roku. "V celém roce 2009 proto počítáme v průměru s propadem průmyslu kolem 6,5 procenta. Kvůli očekávanému oživení v druhé polovině roku patříme spíš k optimistům," upozornila.

K zastavení propadu průmyslu by podle Mertlíka v březnových údajích mělo již přispět oživení v automobilovém průmyslu vyvolané zavedením tzv. šrotovného v Německu a v dalších zemích. Mertlík také připomněl, že pozoruhodné změny průmyslové produkce byly v únoru zaznamenány z odvětvového hlediska. Zatímco meziroční propad výroby motorových vozidel se oproti lednu zmírnil, nové významné propady zaznamenala výroba elektroniky a také hutnictví.

Průzkumy Svazu průmyslu a dopravy ukazují na to, že se mění struktura problémů firem. Do prvního pololetí 2008 dominovaly ceny energií a paliv a posilování koruny, od druhé poloviny loňského roku je to ztráta zakázek a horší přístup k financování provozu. Potvrdily se tak signály podniků o ztrátě zakázek a úvahy firem o snižování počtu zaměstnanců. Krize má i vedlejší negativní dopady, kterými jsou horší platební morálka a ztráta důvěry v obchodních vztazích či projevy neochoty komerčních pojišťoven pojišťovat běžná rizika vývozců, poznamenal analytik svazu Oldřich Körner.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla průmyslová výroba v únoru o 20,3 procenta, když letošní únor měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní a jeden kalendářní den méně. Stavební výroba po očištění od vlivu pracovních dnů klesla o 13,2 procenta. Meziroční pokles zčásti ovlivnily méně příznivé klimatické podmínky.

 

autor: ČTK



Rubriky článků