Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průmyslová výroba v únoru klesla o 23,4%, stavební o 14,3%

16. 4. 2009

Průmyslová výroba v Česku v únoru meziročně klesla o 23,4 procenta, a snižovala se tak již pátý měsíc po sobě. Nedařilo se ani stavebnictví, stavební produkce ve stálých cenách meziročně sestoupila o 14,3 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.


Za výrazným poklesem průmyslové produkce stojí zejména výroba motorových vozidel přívěsů a návěsů včetně subdodavatelských prací a také výroba strojů a zařízení. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla průmyslová výroba o 20,3 procenta, když letošní únor měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní a jeden kalendářní den méně.

Pád průmyslu se v únoru dále prohloubil a ani zakázky nenaznačují brzký obrat k lepšímu, komentoval data analytik ČSOB Petr Dufek. Průmyslová výroba zřejmě dosáhla dna svého poklesu a nyní se stabilizuje, míní hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. K tomu by podle něj v březnových údajích mělo již přispět oživení v automobilovém průmyslu vyvolané zavedením tzv. šrotovného v Německu a v dalších zemích.

Únorový propad průmyslu potvrzuje, že zastavení tohoto trendu a oživení výroby nelze očekávat dříve než na konci třetího čtvrtletí tohoto roku, uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Výsledky tuzemského průmyslu za první čtvrtletí potvrzují, že tuzemské podniky se potýkají s historicky bezprecedentním propadem výroby a zakázek, dodal.

Pozitivní zprávou může alespoň být podle něj to, že propad poklesu důvěry v českou ekonomiku se zastavil a podniky očekávají v dalších měsících nárůst zakázek a výroby jak na domácím, tak i zahraničním trhu, kde již jsou signály oživení díky již realizovaným protikrizovým opatřením. "K novým číslům na za další měsíce již proto hledíme s mírnou nadějí a optimismem," podotkl Kužel.

Stavební výroba po očištění od vlivu pracovních dnů klesla o 13,2 procenta. Meziroční pokles zčásti ovlivnily méně příznivé klimatické podmínky. Podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství, a to 19,5 procenta. Naopak o 5,3 procenta vzrostla produkce inženýrského stavitelství.

Průmyslové firmy v únoru propouštěly, průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se v únoru meziročně snížil o 7,3 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda v průmyslu naproti tomu ale v únoru meziročně vzrostla o 0,4 procenta na 21.600 korun.

Ve stavebnictví se průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně snížil o 0,2 procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 2,4 procenta a činila 22.899 korun.

Ve všech 27 zemích Evropské unie byla v lednu podle evropského statistického úřadu průmyslová výroba (očištěná od vlivu počtu pracovních dnů) nižší o 16,3 procenta.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v lednu v EU 27 meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 7,3 procenta. Údaje za únor Eurostat zveřejní 17. dubna.

 

autor:ČTK



Rubriky článků