Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Dotace z programu Panel by již neměly být jen pro panelové domy

16. 4. 2009

Na úřad vlády by měl z ministerstva pro místní rozvoj (MMR) odejít návrh novely vládního nařízení, které upravuje poskytování dotací z programu Panel Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Neměl by se již týkat jen panelových domů a měl by více podporovat opatření směřující k úspoře energií. Na diskusi o opravách bytového fondu to dnes řekl ředitel odboru bytové politiky MMR Pavel Rakouš.


Program, který má kvůli rozšíření dotací na nepanelové domy změnit i jméno, se má také více zaměřit na podporu celkové míry oprav. Smyslem změn je především podpora co nejrozsáhlejších oprav a zateplení. Zahrnuje například opatření podporující výměnu třetiny výtahů v Česku, které je nutné do pěti let vyměnit, aby byly v souladu s předpisy EU. Letošní rozpočet programu Panel vláda v únoru zvýšila o 600 milionů korun na celkových 4,1 miliardy korun.

Podpora z programu fondu bydlení se však nebude týkat rodinných, ale pouze bytových domů, uvedl ředitel SFRB Jan Wagner. Podpora zateplení a oprav bytových domů má totiž podle něj větší vliv na udržení cen nemovitostí.

Ilustrační fotoŘeditel fondu bydlení doufá, že nové nařízení vlády by mohlo vejít v platnost nejpozději během června. Od stejného okamžiku prý bude možné také žádat o podporu.

Dotaci na zateplování či výměnu kotle poskytuje nově v rámci programu Zelená úsporám také ministerstvo životního prostředí. Týkat by se mohla až 250.000 domácností. Letos by měl program nabídnout deset miliard korun, v příštích třech letech dalších 15 miliard korun. Peníze na nynější program si Česko opatřilo prodejem volných emisních povolenek Japonsku.

Peníze z ministerstva pro místní rozvoj se podle Wagnera s dotacemi z resortu životního prostředí v některých oblastech překrývají. Nebude je však prý možné čerpat na stejný účel z obou programů současně. Část prostředků z prodeje povolenek chtěl původně získat šéf místního rozvoje Cyril Svoboda přímo do pokladny programu Panel. Podle již dřívějšího sdělení ministra životního prostředí Martina Bursíka to však kvůli pravidlům pro použití peněz z povolenek nebylo možné.

Dalších až 16 miliard korun by mohlo přijít na zateplování tuzemských bytů a domů z evropských fondů. Evropský parlament totiž na začátku dubna v rámci protikrizových opatření podpořil změnu legislativy a umožnil členským státům investovat více peněz z evropských fondů do bydlení.

V České republice bylo dosud možné čerpat evropské dotace na opravy bytového fondu pouze pro takzvané problémové části měst nad 20.000 obyvatel, a to zejména na opravy společných bytových prostor.

Kladenský primátor Dan Jiránek (ODS) však vyjádřil obavu, aby vyšší objem peněz určený na zateplování nezpůsobil současně zvyšování cen zateplovacích materiálů a dalších stavebnin. Stejně tak úrokové dotace ze SFRB prý můžou banky využít jen k dalšímu zvyšování úroků. Podle obchodního ředitele společnosti Knauf Insulation Karla Klátila, která izolace vyrábí, jsou však ceny zateplovacích materiálů nyní proti minulému roku až o třetinu nižší.

 

autor:ČTK



Rubriky článků