Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Vláda otevřela cestu pro určování nájmů po ukončení deregulace

10. 4. 2009

Vláda otevřela cestu pro určování nájmů po ukončení deregulace nájemného. Odsouhlasila totiž návrh novely občanského zákoníku, který předložilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Na tiskové konferenci po zasedání vlády to řekl ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Návrh zavádí například pojem "místně obvyklé nájemné" a stanoví, že takové nájemné může určit soud.


MMR zároveň podle Svobody počítá s tím, že bude připravovat informační databázi, která pomůže určit výši obvyklého nájemného v konkrétních lokalitách a předcházet tím určování nájmů soudem. Novela má také zlepšit evidenci osob žijících v bytě a zabránit tak zneužívání a přeplňování nájemních bytů.

Jako třetí novinku zavádí návrh omezení platnosti stávající smlouvy po úmrtí nájemce jen na dva roky. To však nebude platit pro seniory nad 75 let a nezletilé osoby. "Na novelu zákona bude navazovat úprava podmínek pro drobnou údržbu v nájemním bytě. Ta bude odeslána Úřadu vlády ještě tento týden," řekl ČTK mluvčí MMR Hynek Jordán. Jako třetí pilíř koncepce nájemního bydlení chystá ministerstvo opatření k podpoře výstavby sociálního bydlení. S projednáním prý počítá ještě v tomto čtvrtletí.

Poslanecká sněmovna minulý týden odsouhlasila prodloužení deregulace nájemného až do roku 2012. Týká se to s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy všech krajských měst a všech měst ve Středočeském kraji o 10.000 a více obyvatelích.

 

autor:ČTK



Rubriky článků