Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Přední výrobce oken AQ Okna není schopen platit věřitelům

8. 4. 2009

Společnost AQ Okna, která je třetím největším výrobcem oken v Česku, požádala Městský soud v Praze o vyhlášení moratoria. Firma totiž v současnosti není schopná plnit závazky vůči věřitelům. Ke konci března jim dlužila 230,9 milionu korun. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku na serveru www.justice.cz . Za AQ Okna stojí šéf realitní společnosti Orco Jean-François Ott. Vyjádření společnosti AQ Okna ČTK zjišťuje.


Moratorium na majetek poskytuje firmám po dobu tří měsíců prostor překonat úpadek a dohodnout se s věřiteli. Především jim ale umožňuje udržet v chodu výrobu. Dodavatelé totiž po dobu moratoria nemohou vypovědět smlouvy na dodávky energií, surovin nebo služeb, které před jeho vyhlášením trvaly alespoň tři měsíce.Ilustrační foto

Souhlas s moratoriem na AQ Okna vyjádřili věřitelé, kterým firma celkově dluží přes 123 milionů korun, tedy více než polovinu všech závazků.

Největším věřitelem okenářské firmy je prý společnost Novy Fund Limited, který u ní má závazky ve výši 55 milionů korun. Právě s Novy Fund Limited prý v současnosti vedou AQ Okna jednání o poskytnutí úvěru, který by jim pomohl překonat krizové období. Výrobce oken prý očekává, že se s Novy Fund Limited během příštích třech měsíců na podmínkách úvěru dohodne.

Okenářská společnost čelí od půlky března insolvenčnímu řízení kvůli mzdám, které v listopadu a prosinci 2008 údajně nevyplatila bývalým zaměstnancům. K insolvenčnímu návrhu na AQ Okna se do dnešního dne přihlásilo již více než 30 bývalých pracovníků firmy.

Ta samotná v žádosti o vyhlášení moratoria přiznala, že mzdy v tomto období v řádném termínu nevyplatila. Řada zaměstnanců prý následně podala výpověď, s dalšími se firma na ukončení pracovního poměru dohodla. Z původních přibližně 400 pracovníků jich nyní v AQ Okna zůstalo přibližně 160.

Během krátké doby je aktuální insolvenční řízení již druhé, kterému AQ Okna čelí. Začátkem prosince totiž na výrobce podaly insolvenční návrh společnosti Saint-Gobain Sklo a FE-MAX. Soud však v únoru konstatoval, že navrhovatelé své nároky neprokázali ani neosvědčili.

Právě v prvním insolvenčním řízení a jeho medializaci však AQ Okna spatřuje kořeny svých současných problémů. Dlužníci firmy prý začali postupně zastavovat platby, úvěrující banka jí zhoršila přístup k půjčkám a přestala vyplácet zálohy na pohledávky. Od ledna navíc údajně i největší dodavatel skla pro AQ Okna změnil jednostranně a v rozporu s obvyklými podmínkami způsob placení objednaného materiálu. Firma prý byla navíc vyloučena z několika výběrových řízení. Během jediného měsíce tak údajně AQ Okna přišly o "podstatnou část" provozního kapitálu.

Společnost AQ Okna vznikla v roce 1992. Šéf Orka Ott do firmy vstoupil v roce 2007, kdy se roční obrat společnosti pohyboval kolem jedné miliardy korun. Výrobní závody společnosti se podle jejích vlastních údajů nachází v Chocni, v obci Skoupý na Příbramsku a v Jičíně.

Potíže se nevyhnuly ani samotné společnosti Orco, v jejímž čele Ott stojí. Firma na konci března oznámila, že v Paříži požádala o soudní ochranu před věřiteli. Cílem opatření je urychlit strategickou a finanční restrukturalizaci společnosti. Podle analytiků se nyní její další osud nachází hlavně v rukou věřitelů, zejména bank.

 

autor:ČTK

Rubriky článků