Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Většina bank v Evropě nedává úvěry jištěné nemovitostmi

1. 4. 2009

Více než polovina evropských bank se v podstatě uzavřela vůči novým obchodům a neposkytuje úvěry zajištěné komerčními nemovitostmi. Zbývající banky jsou ochotny poskytovat zavedeným klientům úvěry jištěné kvalitními nemovitostmi a spolehlivými ručiteli. Vyplývá to z průzkumu mezi 83 bankami, který uskutečnila společnost Cushman & Wakefield (C&W).


Poskytování úvěrů zastavilo 49 bank, dalších 12 půjčuje pouze svým klientům a jen 22 finančních ústavů je otevřeno úvěrování nových klientů. Mnohé z bank regulují, kolik a komu mohou půjčit. Mezi podmínkami například je, aby se investor mohl prokázat dobrou podnikatelskou historií nebo minimálním čistým obchodním jměním.

I v Česku je zpřísnění viditelné. Banky zajímají pouze transakce podepřené dlouhodobými nájemními smlouvami k nemovitostem v zavedených komerčních lokalitách, s udržitelnou úrovní nájmu a finančně zdravými a silnými nájemci. Bezpečná zóna úvěrů sahá maximálně do 50 milionů eur, asi 1,4 miliardy korun, a nejvýše 65 procent hodnoty nemovitosti.

"V České republice je zcela zřejmé, že úvěrové financování je stále k dispozici i pro nové transakce, ale stejně jako ve zbytku Evropy i zde musí být pro získání úvěru splněna specifická kritéria," uvedl Phillip Wood ze skupiny kapitálových trhů společnosti C&W v Praze.

Některé evropské banky jsou ještě přísnější. Například v západní Evropě poklesl poměr mezi poskytovanou výší úvěru a hodnotou zastavované nemovitosti na 50 až 60 procent z 85 až 90 procent před ekonomickým poklesem.

Skutečnost, že se neposkytují úvěry proti zajištění komerčními nemovitostmi, vedla k propadu objemu uzavřených obchodů. Globální investice do komerčních nemovitostí loni poklesly na 435 miliard dolarů, nejnižší celoroční výsledek od roku 2004, z předešlých rekordních 1050 miliard dolarů. Odhad na letošní rok předpokládá další pokles objemu na 412 miliard dolarů.

 

autor:ČTK



Rubriky článků