Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavební materiály zlevnily začátkem roku průměrně o pět procent

16. 3. 2010

Stavební materiály v Česku na začátku letošního roku meziročně zlevnily v průměru o pět procent. Nejvíce klesly ceny cihlových tvárnic, které jsou asi o 15 procent nižší. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha, kterou má ČTK k dispozici.

Ilustrační foto Výrazně podle odborníků zlevnily také sádrokartóny, asi o deset procent. Naopak o 20 procent zdražila na začátku roku stavební sádra.

"Řada významných výrobců ve svých aktuálních cenících zveřejnila ceny, které, pokud se mění, tak převážně směrem dolů. To platí také v případě dovozů materiálů a výrobků ze zahraničí," uvedli odborníci.

Trend se prý ale může se začátkem stavební sezóny změnit. "Podle specialistů oddělení cen materiálů společnosti ÚRS Praha lze na začátku druhého čtvrtletí 2010 očekávat celkové zvýšení ceníkových cen materiálů až o dvě procenta. Jedná se o průměrné zvýšení, protože například ceny cihel zaznamenávají markantní pokles," řekl ČTK produktový specialista poradenské firmy Pavel Smutný.

Z dlouhodobého hlediska vykazují ceny stavebnin pohyb různým směrem. Zatímco například izolační polystyrénové desky jsou podle ÚRS Praha v současnosti o 20 procent levnější než v roce 2005, sledované druhy ražených střešních tašek jsou proti stejnému období dražší téměř o 40 procent.

Tržby tuzemských výrobců stavebnin se v roce 2009 v podnicích s 50 a více zaměstnanci podle ministerstva průmyslu a obchodu meziročně snížily o 5,1 procenta na 72,738 miliardy korun. Počet zaměstnanců v oboru loni klesl o 9,6 procenta na 26.792 lidí.

 autor:ČTK



Rubriky článků