Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Letošní rok bude pro stavebnictví horší než rok 2009

3. 3. 2010

Letošní rok bude pro stavebnictví horší než rok 2009. Na Fóru českého stavebnictví to dnes řekl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Miloslav Mašek. Stavební produkce ve stálých cenách byla podle Českého statistického úřadu za celý rok 2009 nižší o procento.

ilustrační foto

"Letošní rok bude mnohem těžší. Propad zakázek nastal hlavně v pozemním stavitelství, klesá ale i počet zakázek v inženýrských stavbách," uvedl Mašek. Podle náměstka ministra dopravy Tomáše Kaase hrozí, že příští rok bude ve Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI) chybět až 30 miliard korun na výstavbu klíčových komunikací.

Rozpočet SFDI činí pro letošní rok 96 miliard korun. "Pro rok příští už situace zdaleka tak růžová není," řekl na setkání odborníků náměstek. Zasažená může být hlavně příprava nových projektů a s ní související výkupy pozemků. "Na přípravu projektů nám zbývá minimum prostředků. Pokud se příští rok peníze nenajdou, hovořil bych o zpomalení, nebo dokonce o zastavení přípravy dopravních staveb," poznamenal.

Podle dřívějších vyjádření ministra dopravy Gustava Slamečky chybí k ideálnímu stavu už letos na dopravní stavby 20 miliard z národních zdrojů. Ředitelství silnic a dálnic proto na letošek neplánuje zahájení žádné větší stavby.

Docházet budou podle Kaase i dotace z evropských fondů. Po roce 2013 lze prý očekávat, že Česko bude mít k dispozici na investice do dopravní infrastruktury z fondů EU přibližně čtvrtinu až pětinu zdrojů, které má v tomto období. Operační program Doprava je největším českým operačním programem, v jeho rámci může Česká republika čerpat z evropských fondů v letech 2007 až 2013 zhruba 150 miliard korun.

Největší zásah krize dosud zasadila pozemnímu stavitelství, do kterého patří hlavně výstavba budov a bytů. V této části stavebnictví přitom podniká více než 80 procent firem. "Poslední vývoj signalizuje prudký pokles stavebních povolení na rezidenční výstavbu," řekl na konferenci ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

V loňském roce byla v Česku podle ČSÚ zahájena výstavba 37.319 bytů, což bylo meziročně o 14,3 procenta méně. Počet zahájených staveb tak byl loni poprvé po 15 letech nižší než počet dokončených bytů. "Chybí nám developerské projekty a pobídka v bytové výstavbě," poznamenal ředitel SPS.

Rozhodující bude podle šéfa svazu zlepšení výkonu ekonomiky. Po nastartování hospodářského růstu prý bude s určitou prodlevou následovat také opětovný růst stavebnictví.

"Cesta stavebnictví z recese ale nebude rychlá ani jednoduchá," uvedl Mašek. "Čeká nás určité období útlumu," připojil se s poukazem na vývoj výstavby bytů šéf ministerstva pro místní rozvoj

autor:ČTK

 



Rubriky článků