Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Střední Evropa je považovaná za jeden z nejzajímavějších investičních regionů v Evropě

8. 3. 2010

"Střední Evropa zaznamenala výrazný vzestup v posledním čtvrtletí roku 2009 a tento pozitivní trend se přenesl i do roku 2010," uvedl vedoucí investičního oddělení v pražské kanceláři Cushman & Wakefield James Chapman. Střední Evropa je podle něj v současnosti považovaná za jeden z nejzajímavějších investičních regionů v Evropě. "Je tomu tak díky relativně dobré ekonomické a fiskální situaci ve srovnání s ostatními částmi Evropy. A také atraktivním cenám nemovitostí," dodal Chapman.

ilustrační foto


Celosvětový objem investic do podnikatelských nemovitostí letos meziročně vzroste o 30 procent na 362 miliard eur (asi 9,4 bilionu korun). V Česku se investice zvýší na 550 milionů eur (kolem 14,2 miliardy korun) ze 400 milionů v roce 2009. Uvádí to dnes zveřejněné údaje Světového investičního atlasu 2010 společnosti Cushman & Wakefield, který mapuje investice do obchodních nemovitostí v 56 zemích světa.

V roce 2009 se světové investice do komerčních nemovitostí propadly o 23 procent na 270 miliard eur, tedy nejnižší hodnotu od roku 2003. S počátkem oživení trhů a zlepšování světové likvidity však objem investic ke konci roku výrazně posílil a ve druhé polovině loňského roku byl o 104 procent vyšší než v první.

V čele obratu směrem vzhůru byl asijsko-tichomořský region. Tahounem byla hlavně Čína, kde se loni investice do realit zvýšily meziročně o 39 procent. V současné době je podle Cushman & Wakefield Čína z hlediska investic do nemovitostí největším trhem světa. Na druhé místo se posunula Velká Británie, jejíž trh je z hlediska dynamiky oživení druhý. USA klesly na třetí místo.

Nájemné v podnikatelských nemovitostech se v roce 2009 ve srovnání s předchozím obdobím snížilo o 5,7 procenta. "Investoři v současné době kladou mnohem větší důraz na kvalitu výnosu, který nemovitost generuje. Hrozba poklesu nájemného je pro ně důležitým ukazatelem," uzavřel Chapman.


20 nejaktivnějších investičních lokalit světa:

Pořadí

Země
1. Čína
2. Velká Británie
3. USA
4. Japonsko
5. Německo
6. Francie
7. Jižní Korea
8. Hongkong
9. Austrálie
10. Tchaj-wan
11. Kanada
12. Nizozemsko
13. Španělsko
14. Itálie
15. Švédsko
16. Singapur
17. Indie
18. Belgie
19. Dánsko
20. Rusko

Zdroj: Cushman & Wakefield

autor: ČTK



Rubriky článků