Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Investice do realit ve střední a východní Evropě loni klesly o 75 procent

23. 2. 2010

Objem investic do komerčních nemovitostí ve střední a východní Evropě se loni propadl o 75 procent na 2,5 miliardy eur (64,4 miliardy Kč). Nejvíce investic loni směřovalo do kancelářských nemovitostí. Vyplývá to z údajů mezinárodní poradenské společnosti CB Richard Ellis (CBRE).


Ilustrační fotoHlavní podíl na celkovém objemu investic mělo druhé pololetí. V druhé polovině celkové investice činily dvě miliardy eur a meziročně se snížily o 50 procent. CBRE dodala, že pro srovnání v době rozkvětu v roce 2006 investice do komerčních realit činily osm miliard eur.

Více investic loni směřovalo do střední Evropy. Podíl této části na celkových investicích do regionu střední a východní Evropy stoupl na 56 procent, v roce 2008 činil pouze 37 procent. Podíl jihovýchodní Evropy na celkové sumě naopak klesl na 12 procent z 25 procent. Podíl východní Evropy se snížil o pět procentních bodů na 32 procent.

Nejvíce peněz loni putovalo do kanceláří, jejichž podíl na celkových investicích se meziročně zvýšil o šest procentních bodů na 44 procent. Následovaly investice do maloobchodních realit s podílem 31 procent a do průmyslových a hotelových realit (osm procent).

Zájem o investice do realit v hlavních městech loni upadal na úkor krajských měst. Podíl hlavních měst se snížil z 69 procent na 62 procent, napsala agentura APA.

 

autor:ČTK



Rubriky článků