Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Metrostav je dvojkou na českém stavebním trhu - Vizitka

5. 5. 2009

Základní údaje o firmě Metrostav k její valné hromadě, která se koná 7. května:



Historie: Akciová společnost vznikla k 31. prosinci 1990 jako právní nástupce stejnojmenného národního podniku, který se v roce 1970 vyčlenil z Vodních staveb jako účelová organizace na výstavbu metra. Patří do slovenské skupiny DDM Group.

Obor činnosti: Univerzální stavební společnost, podniká v oboru pozemního i inženýrského stavitelství, soustředí se zejména na tunelářské a betonářské práce. Kromě toho se skupina Metrostav zabývá i souvisejícími činnostmi jakou jsou například developerství nebo výroba a transport betonu.

Velké projekty: Společnost se podílela na výstavbě trasy 4B pražského metra ze stanice Českomoravská na Černý Most a trasy C2 Ládví - Letňany včetně tunelu pod Vltavou. Mezi významné stavby patří i strahovský tunel, silniční okruh kolem Prahy (úsek Řepy-Ruzyně), tunely na dálnici D8. Firma se také podílela na rekonstrukci a dostavbě justičního areálu v Praze Na Míčánkách či administrativní budovy České pojišťovny na Pankráci. Loni společnost modernizovala západní část Hlavního nádraží a Národní technickou knihovnu v Praze, stavěla i pražské železniční Nové spojení. Mezi významné současné zakázky patří pražský městský okruh.

Organizační struktura: Společnost má 11 divizí, dále vlastní společnosti Subterra a Metros.

Hospodářské výsledky: Dle loňských výsledků je Metrostav po firmě Skanska CS dvojkou českého stavebního trhu. Společnost loni dosáhla čistého zisku 811,9 milionu korun. To je jen o 4,1 milionu méně než v roce 2007. Tržby Metrostavu dosáhly 22,67 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 90 milionů.

Akcionáři: Majoritním vlastníkem je společnost DDM Group vlastnící 51,32 procenta akcií. Dalšími podílníky jsou Doas SK (22,94 procent), DOAS CZ (17 procent), zbytek připadá na právnické a fyzické osoby.

Základní kapitál: 790,666.800 korun (od srpna 1997)

Počet zaměstnanců: Téměř 4000.

autor:ČTK



Rubriky článků