Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Nabídkové ceny bytů na konci roku 2009 klesly o 1,2%

27. 1. 2010

Nabídkové ceny bytů se v Česku v posledním čtvrtletí roku 2009 snížily ve srovnání se třetím čtvrtletím o 1,2 procenta. Po mírném mezičtvrtletním zvýšení o půl procenta od července do září 2009 tak nabídkové ceny na realitním trhu opět začaly klesat. Vyplývá to z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu.

Ilustrační fotoV Praze klesají nabídkové ceny bydlení nepřetržitě od čtvrtého čtvrtletí 2008. V posledním období loňského roku klesly v hlavním městě ve srovnání se třetím čtvrtletím 2009 o 1,5 procenta. V mimopražských regionech se za stejné období nabídkové ceny bytů snížily o 0,8 procenta.

V případě cen, za které se nakonec nemovitosti na trhu skutečně prodají, mají statistici dosud k dispozici jen odhady za první dvě čtvrtletí 2009. Od dubna do června loňského roku se ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížily v Česku o 8,6 procenta. V Praze realizované ceny bydlení klesly o 6,3 procenta, v mimo hlavní město o 9,7 procenta.

Trh s byty spadl v roce 2009 na dno, letos by se už měla situace stabilizovat, soudí analytička poradenské společnosti King Sturge Iva Nováková. "Předpokládáme, že se pokles cen rezidenčních nemovitostí letos zastaví, v závěru roku mohou v závislosti na kvalitě a rozsahu nabídky v dané lokalitě začít ceny i mírně stoupat," řekla ČTK.

Za jeden z mála ukazatelů o skutečném stavu poptávky po bydlení považují odborníci objem poskytnutých hypotečních úvěrů. Podle ministerstva pro místní rozvoj v roce 2009 banky občanům půjčily hypotéky za 73,85 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2008 je to pokles o 39 procent.

 

autor:ČTK



Rubriky článků