Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Výrobce střešních krytin čeká hubenější rok, ceny možná nezvýší

29. 1. 2009

Výrobci střešních krytin zažili loni slabší odbyt výrobků než v rekordním roce 2007. Pokles poptávky po střešních taškách a dalších krytinách očekávají také letos. Ceny krytin se tak letos zvýšit nemusí, a to i přesto, že výrobci již na jaro ohlásili mírné zdražení do pěti procent. ČTK to dnes zjistila od některých z předních tuzemských výrobců střešních krytin.


"Letošní prodej střešních krytin bude určitě ovlivňovat 'blbá nálada' a nejistota," řekl ČTK ředitel společnosti Bramac střešní systémy Vladimír Nováček. Pokles trhu očekává kolem deseti až 15 procent. Přibližně stejný pokles poptávky nastane také podle Zdeňka Zábranského z firmy První chodská.

"Jsem však optimista, když vám teče do střechy, tak ji musíte dát do pořádku, krize nekrize," poznamenal šéf Bramaku. Zhruba dvě třetiny trhu v Česku prý totiž tvoří rekonstrukce a obnovy stávajících střech, na novostavby připadá jen jedna třetina. U novostaveb se podle vedoucího marketingu První chodské projeví také jejich větší citlivost na výkyvy hypotečního trhu.Ilustrační foto

Výrobci na začátek pokrývačské sezóny, která začíná na jaře, již oznámili zvýšení cen do pěti procent. "Nicméně poměrně pravděpodobně vzhledem k klesajícímu objemu dojde na trhu k boji výrobců i prodejců o tržní podíl, a tak se skutečné prodejní ceny pro zákazníky příliš nezvýší, nebo půjdou dokonce mírně dolů," míní Zábranský.

Snížená poptávka a celkový stav trhu se podle ředitele Bramaku odrazí i na vnitřní situaci firem. "Nižší poptávka povede firmy k úsporným opatřením a redukci výrobních kapacit, i když si to dnes ještě nechtějí připustit," řekl Nováček. "Očekávám zhoršování platební morálky odběratelů, nárůst pohledávek a druhotnou platební neschopnost obchodníků se stavebními materiály, kterou budou dál přenášet na výrobce," dodal.

Ve čtvrtek 29. ledna začne na pražském Výstavišti mezinárodní veletrh střešních krytin, materiálů, izolací a služeb pro stavbu a renovaci střech s názvem Střechy Praha. Součástí bude doprovodná výstava Úspory energií a obnovitelné zdroje. Akce potrvají do soboty 31. ledna.

autor:ČTK



Rubriky článků