Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průmyslová výroba v listopadu klesla o 0,1 procenta

19. 1. 2010

Průmyslová výroba v Česku loni v listopadu meziročně klesla o 0,1 procenta po říjnovém poklesu o 7,2 procenta. Stavební produkce ve stálých cenách se meziročně zvýšila o 7,8 procenta, v říjnu byla vyšší o 0,1 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.


K meziročnímu poklesu průmyslové produkce podle statistiků v listopadu nejvíce přispěla výroba strojů a zařízení, výroba ostatních nekovových minerálních výrobků a výroba elektrických zařízení. Průmyslová produkce rostla nejvíce u motorových vozidel, přívěsů a návěsů, potravinářských výrobků a pryžových a plastových výrobků.

"Data potvrzují, že druhé pololetí roku už bylo pro průmyslové a stavební podniky příznivější než počátek minulého roku a že se situace stabilizuje. Nesmíme ale zapomenout, že v listopadu 2008 se drasticky propadl průmysl o téměř 18 procent a stavebnictví o čtyři procenta, takže srovnávací základna je na nízké úrovni," reagoval prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Přes pozitivní zprávy ze světa ale varoval před přehnaným optimismem. Tuzemská spotřebitelská poptávka je oslabena, dodal.

"Za nejlepším výsledkem od září 2008 stojí téměř výlučně vliv zahraničního šrotovného, což pomohlo výrobě motorových vozidel. Odvětví výroby motorových vozidel však zároveň představuje riziko pro nadcházející měsíce. Peníze na šrotovné v zahraniční již došly, což se mimo jiné promítlo již ve slabších německých datech v posledních dvou měsících," uvedl analytik Jan Vejmělek z Komerční banky. Za celý loňský rok odhadl pro průmyslovou výrobu v reálném vyjádření pokles o 12,5 procenta.

Průmyslová výroba zůstává v dvojciferném poklesu ve srovnání s rokem 2008, souhlasil zástupce generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy ČR Boris Dlouhý. Ani vývoj v tomto roce nepřinese podle šetření svazu zásadní obrat k lepšímu. "Vývoj bude záviset zejména na oživování ekonomik na našich hlavních exportních trzích, tedy hlavně v Německu a v celé Evropské unii. Již nyní je přitom zřejmé, že názory o krizi jako krátkodobém výkyvu se ukazují jako mylné," podotkl.

Listopadový výsledek je podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského do určité míry zklamáním s ohledem na fakt, že se objem produkce srovnával s obdobím, kdy krize na průmysl již plně dolehla. Navíc byl výsledek pozitivně ovlivněn meziročně vyšším počtem pracovních dnů. Průmyslová produkce by se do kladných čísel podle něj měla vrátit v prosinci.

"Český průmysl má za sebou 12 měsíců hlubokých propadů, po kterých si zřejmě na čas našel své dno. Nyní je na místě otázka, kam se vydá dál. Pro rok 2010 nečekám žádné překvapení, rozhodně však není důvod k optimismu. Minimálně během prvního pololetí zůstane pro podniky klíčová otázka snižování nákladů a hledání cesty z vysokého zadlužení," uvedl partner v oddělení podnikových financí a restrukturalizací PricewaterhouseCoopers Petr Smutný. Firmy, kterým se podařilo získat zakázky, totiž podle něj mají problém dosáhnout na kapitál potřebný na jejich financování.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů listopadová průmyslová produkce klesla o 2,5 procenta. Listopad 2009 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více. Po očištění od sezonních vlivů byla průmyslová produkce meziměsíčně nižší o 0,3 procenta.

K meziročnímu růstu stavební produkce nejvíce přispělo inženýrské stavitelství. Také produkce pozemního stavitelství po 13 měsících vzrostla. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů stavebnictví vzrostlo o 6,4 procenta. Stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla v listopadu meziměsíčně vyšší o 2,8 procenta. "Velmi příznivé klimatické podmínky umožnily stavbařům prakticky neomezeně provádět veškeré stavební práce jako v letních měsících," uvedli statistici.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se v listopadu meziročně snížily o 3,1 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků klesly v běžných cenách o 0,9 procenta, jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 46,9 procenta.

Průměrný evidenční počet pracovníků v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se loni v listopadu meziročně snížil o 12,5 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 7,5 procenta na 27.220 korun.

Ve stavebnictví se průměrný evidenční počet pracovníků v podnicích s 50 a více zaměstnanci v listopadu meziročně snížil o 1,1 procenta. Jejich průměrná mzda vzrostla proti stejnému období před rokem o 5,6 procenta na 32.670 Kč.

Průmyslová produkce podle údajů zveřejněných Eurostatem v říjnu 2009 v evropské sedmadvacítce meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 10,2 procenta. Stavební produkce podle týchž údajů v loňském říjnu se meziročně snížila po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 6,9 procenta, z toho pozemní stavitelství kleslo o 9,9 procenta a inženýrské stavitelství vzrostlo o 5,5 procenta.

 

autor:ČTK



Rubriky článků