Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

MD zatím schválilo k čerpání z unijních fondů 100 miliard Kč

12. 1. 2010

Ministerstvo dopravy schválilo do konce listopadu celkem 119 projektů, na které částkou 100 miliard korun přispějí evropské fondy. To je zhruba 65 procent celkového objemu operačního programu Doprava (OPD). Vyplývá to z materiálu "Vyhodnocení účinnosti dopravní politiky za rok 2009", který v pondělí ponese ministr dopravy Gustav Slamečka na vládu.



Celkové náklady na realizaci zmíněných dopravních staveb jsou 140 miliard korun. Rozdíl mezi celkovými náklady a příspěvkem EU se platí z českého rozpočtu. Unie platí především budování páteřní dálniční sítě, kde už ministerstvo rozdělilo všechny přidělené peníze. Z fondů se také platí výstavba železnic, silnic první třídy nebo vodních cest.

OPD je největším českým operačním programem, v jeho rámci může Česká republika čerpat z unijních fondů do roku 2013 zhruba 150 miliard korun. Z programu je možné hradit až 85 procent celkových nákladů na stavby.

Ministerstvo dopravy může schvalovat projekty, u nichž náklady nepřesáhnou 50 milionů eur. U dražších staveb je nutný souhlas Evropské komise, která po více než roce dala zelenou prvním dvěma českým velkým projektům v prosinci. Celkem jde o čtyři miliardy korun na modernizaci tratí Benešov - Strančice a Letohrad - Lichkov.

Ministerstvo se v materiálu zmiňuje i o dalších dopravních tématech loňského roku. Podle úřadu je třeba například zrovnoprávnit podmínky silničních a železničních dopravců rozšířením mýtného na více silnic, MD chce také podpořit budování logistických center, kde se protnou všechny druhy nákladní dopravy, prioritou je rovněž zvyšování bezpečnosti provozu.

Aktualizaci dopravní politiky předloží MD vládě do letošního prosince.

 

autor:ČTK

Rubriky článků