Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Lesy ČR budou prodávat majetek za stamiliony korun

4. 11. 2009

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) bude během příštího roku prodávat formou aukcí nepotřebný majetek v odhadované hodnotě stovek milionů korun. Jde o zhruba 1000 až 1500 budov s přilehlými pozemky a hospodářskými staveními. S odvoláním na vedoucího odboru investic a majetku LČR Jaroslava Zezulu to dnes uvedl server iDnes.cz.


O tom, které nemovitosti a pozemky budou LČR prodávat, ale ještě není rozhodnuto. "Na přelomu roku teprve budeme rozhodovat o konkrétním majetku k prodeji, ale prodávat se bude. Z celkového nelesního majetku, který odhadujeme na 1,5 až dvě miliardy korun, by to měla být asi třetina," uvedl Zezula. Lesy podle něj budou k prodeji vybírat aukční síň, přes kterou se majetek vydraží.

Lesy volí tuto formu prodeje kvůli četným skandálům spojeným mimo jiné právě s prodejem nemovitostí, uvedl iDnes. Ve správě podniku jsou lesnická a myslivecká zařízení, sklady, administrativní a provozní budovy, které podnik potřebuje ke svému provozu. Vlastní však také velké množství bytových a rodinných domů, ubytovacích a rekreačních objektů a dalších staveb, které k přímému zajištění svých základních činností nepotřebuje.

LČR se podle iDnes majetku zbavují i proto, že potřebují hotovost. Požádaly údajně dokonce ministra zemědělství Jakuba Šebestu o změnu finančního plánu. Ten se souhlasem zatím váhá. Management Lesů se totiž chtěl zúčastnit dražby velkokapacitní pily ve Ptení na Prostějovsku, za kterou měl podle dozorčí rady utratit až 950 milionů korun. S tak vysokou investicí se ale na počátku roku nepočítalo.

 

Ilustrační foto

 



autor: ČTK



Rubriky článků