Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Unikátní kolektorovou síť pod Prahou si prohlédlo už 2500 lidí

17. 10. 2008

Kolektorové podzemní tunely v Praze, které slouží k vedení a ukládání inženýrských sítí, si od července prohlédlo už 2500 lidí. "Kolektory navštěvují děti, důchodci, laici a samozřejmě odborníci," řekl novinářům náměstek pražského primátora Pavel Klega. Z celkových 90 kilometrů chodeb mohou turisté navštívit asi 4,5 kilometru pod městským centrem. Správu, provoz a údržbu kolektorové sítě zajišťuje společnost Kolektory Praha.


V kolektorech je zpravidla svedeno vodovodní, teplovodní a plynové potrubí, telekomunikační a elektrické vedení, optické kabely a potrubní pošta. Jejich hlavní výhodou je, že při poruchách nebo pravidelné údržbě sítí není potřeba kopat do země.

Prohlídka pro turisty je možná v pondělí a ve středu. Skupina maximálně 16 osob začíná v centrálním dispečinku na Senovážném náměstí a pokračuje v hloubce 30 metrů pod ním. Odtud se vyjíždí elektrickým důlním vláčkem, který jinak vozí potrubí a kabely, do nejbližšího křížení, kde začínají čtyři různě obtížné turistické trasy. Jedna končí ve Slovanském domě, druhá v Celetné ulici a další dvě se okruhem vracejí zpět na Senovážné náměstí. Podle Čapka už několik lidí dostalo prohlídku kolektorů jako narozeninový nebo svatební dar.

V Praze se síť chodeb začala budovat v roce 1973 pod sídlištěm Ďáblice. Podpovrchové kolektory vedou v hloubce čtyři až 15 metrů, hlubinné pak v hloubce 20 až 30 metrů a někdy až 45 metrů. V kolektorech je uloženo 2400 kilometrů kabelů. Jsou opatřeny asi 45.000 čidly, která měří teplotu, vlhkost, koncentraci výbušných směsí a jiné parametry. Na poklopech na povrchu jsou čidla, která spouštějí poplach v případě, že se do kolektoru snaží dostat nepovolaná osoba.

Podle generálního ředitele společnosti Kolektory Praha Otakara Čapka je česká metropole jediné město, které kolektory vybudovalo jako souvislý komplex. "Když přijedete do Londýna, do Budapešti, do Toronta - nechci jmenovat všechny země, které jsme navštívili - tak tam jsou to takové lokální úseky. V Paříži vybudovali třeba kilometr. A jsou s tím hrozně spokojení. Ale nemají to udělané tak jako tady, aby to bylo opravdu provázané mezi sebou. Nikde to nedotáhli do toho konce, kam to dotáhla Praha," řekl Čapek.

V současnosti se buduje kolektor pod Václavským náměstím, který by měl být dokončen příští rok. Podle Čapka se také chystá výstavba kolektoru pod Hlávkovým mostem, jenž je inženýrskými sítěmi přetížen. Kromě toho se plánuje druhé propojení pod Vltavou u Palackého mostu a kolektor pod Revoluční ulicí.

kolektorkolektor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



další info: http://www.kolektory.cz/ 

autor:ČTK



Rubriky článků