Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

MPO vyhlásilo šest nejlepších výrobců stavebnin za letošní rok

15. 10. 2008

Nejlepšími výrobci stavebnin za letošní rok byly v kategorii firem nad 100 zaměstnanců vyhlášeny bez určení pořadí společnosti Heluz, Lasselsberger a Lias Vintířov. Z podniků, které mají pod 100 pracovníků, se v soutěži umístily nejvýše firmy HBS CZ, Stomix a Velox-Werk. Výsledky dnes ČTK oznámilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Heluz z jihočeského Dolního Bukovska se soustřeďuje především na výrobu cihel, plzeňský Lasselsberger a Lias z Vintířova na Sokolovsku produkuje například obklady a další stavební keramiku. Pražská firma HBS CZ vyrábí vybavení koupelen, Stomix z Žulové na Jesenicku stavební a zateplovací systémy, izolační systémy produkuje i společnost Velox-Werk z moravských Hranic.

Výrobci stavebnin v současnosti začínají čelit dopadům světové krize. Například poptávka po cihlách se na tuzemském trhu podle zjištění ČTK z konce září během letošního roku výrazně propadla. Cihláři snižují ceny až o 40 procent, někteří dokonce musí prodávat pod cenou.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's na konci srpna snížila hodnocení evropských výrobců stavebnin. Tento krok odůvodnila zhoršováním ekonomických podmínek a zpomalením stavebnictví v důsledku krize na světových trzích. Pokles produkce stavebnin v Evropě byl podle Moody's způsoben propadem bytové výstavby v USA, Španělsku, Irsku a Velké Británii.

Na organizování soutěže o nejlepší výrobce stavebnin se vedle MPO podílel také Svaz podnikatelů ve stavebnictví a společnost ÚRS Praha.

autor:ČTK



Rubriky článků