Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Objekt měsíce března - Tiny House u jezera

2. 4. 2024

Moderní minidomek, současný fenomén nazývaný jako "tiny house", vyrostl u idylického jezera Otterstedter See v severním Německu, 5 km od obce Ottersberg. Architektka Daniela Raduycheva uskutečnila svou architektonickou vizi a jako stavebník a majitel si zároveň splnila svá přání a představy. Kombinace různých odstínů dřeva a tmavého titanzinku GRANUM basalte vytváří harmonický celkový dojem.

Směrem k podstatnému

Na rozdíl od myšlenky zahrnout do plánování stavby dostatek prostoru pro celou rodinu se návrh malého domu zabývá minimalistickým bydlením a soustředí se na to nejnutnější. O to vyšší nároky musí tiny house plnit z hlediska funkčnosti, chytrých řešení a úsporného využití prostoru. Domečky zřídkakdy přesahují 50 metrů čtverečních a mohou být postaveny jak na kolečkách, tak na pevné zemi. "Tiny houses" představují krok k pozitivnímu a ekologickému přehodnocení postoje k bydlení. Navíc jsou mnohem levnější než běžné domy.  

Vznik tiny houses se datuje do 20. let 20. století. Cirkusové maringotky posloužily jako inspirace pro vývoj prvních mobilních mini domků. 

Zveme Vás na virtuální prohlídku top reference 2024 – březen
Zveme Vás na virtuální prohlídku top reference 2024 – březen

Méně je více

Minimalismus je trend, který v našem rychlém a materialistickém světě oslovuje stále více lidí. Včetně architektky Daniely Raduychevy ze společnosti Weniger Haus, mehr Heim! Architektur GmbH. (Název společnosti znamená: Méně domu, více domova!) Jejím prvním vlastním projektem byl návrh malého domu o podlahové ploše 40 m² v Ottersbergu. U této zvláštní nemovitosti pro ni bylo velmi důležité jak použití kvalitních materiálů, tak estetika.

Kromě velikosti byla pro architektku důležitá udržitelnost: "Střecha poskytuje v případě potřeby možnosti rozšíření a díky použitému systému pokládky lze jako doplněk instalovat fotovoltaický systém, rovněž od společnosti RHEINZINK," vysvětluje Daniela Raduycheva.  


GRANUM basalte

Pro střechu byl zvolen titanzinek RHEINZINK v kvalitě povrchu GRANUM basalte. Elegantního matného vzhledu tmavého titanzinku bylo dosaženo fosfátováním povrchu pomocí nejmodernější a k životnímu prostředí šetrné výrobní technologie. V kombinaci s dřevěnou fasádou tak vzniká opticky velmi příjemná kombinace materiálů.


Elegantní stavební detaily miniaturního domku
Elegantní stavební detaily miniaturního domku


Odvodnění

Zvláštní výzvou v procesu výstavby bylo vypracování koncepce odvodnění střechy. Proto si architektka Daniela Raduycheva přizvala na pomoc dodavatele střešních krytin. Rozhodla se pro skrytý, ale otevřený žlab, který umožňuje snadné čištění. Výsledkem tohoto nápadu jsou zdánlivě neviditelné žlaby, které nejsou vidět z žádné strany. Celkem čtyři odtokové body byly strategicky umístěny po dvou na každé z dlouhých stran budovy, aby se zajistil účinný odtok vody a zabránilo podmáčení.  

"Koncept návrhu moderního domu zněl: méně je více. Interiér má přehledné uspořádání místností se světlem zalitými prostory. Na tuto přehlednost důsledně navazuje také fasáda a přísně strukturovaná konstrukce střechy. Dům tak záměrně kontrastuje se zeleným a velmi živým okolím, aniž by působil rušivě."  

Vzhledem k požadavku stavebního plánu, že přízemí nesmí přesáhnout 40 m², bylo výzvou najít co nejlepší využití prostoru. Výsledkem je otevřený půdorys ve dvou podlažích se sklonem střechy 60 stupňů. Přízemí tak doplňují dvě ložnice v podkroví. Protože rekreační dům je možné zaregistrovat i pro trvalé bydlení, byl navržen tak, aby tomuto využití vyhovoval.  

Dům zaujme jednoduchým, ale elegantním designem a koncepcí udržitelnosti "méně je více", která se odráží v každém detailu.  

Realizace: 2022  

Investor: Daniela Raduycheva  

Architekt, projektant: Daniela Raduycheva, Hamburg  

Klempířské práce s titanzinkem RHEINZINK: Carstens Bedachungsgeschäft GmbH, Rotenburg

Zdroj článku: RHEINZINK



Rubriky článků